24 Sata (Serbia)

Đukanović: Nećemo povući zakon, Vučiću otvoren poziv da dođe u cg

-

Crna Gora neće povući Zakon o slobodi veroispove­sti, a protesti ne mogu ugroziti vlast, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović u intervjuu za Tanjug.

MASOVNI PROTESTI ZBOG Zakona o veroispove­sti, koje Đukanović vidi kao u suštini političke, mada obučene u crkveno ruho, sa naglašenim prosrpskim predznakom, ne mogu ugroziti vlast, niti politiku koju vlast vodi.

- Da smo smatrali da taj zakon treba da bude povučen, sigurno ga ne bismo donosili. Sve argumente koje smo čuli protiv tog zakona čuli smo u prethodne četiri godine - rekao je Đukanović.

Na pitanje Tanjuga - ako nema povlačenja zakona koji je izazvao proteste i veliko nezadovolj­stvo vernika SPC i građana srpske nacionalno­sti, koji su taj zakon doživeli kao nepoštovan­je njihove volje, a time i prava na koju vrstu dijaloga vlada Crne Gore poziva SPC, Đukanović kaže:

“Na razgovor kako implementi­rati taj zakon.”

On je istakao da je na sceni mnogo manipulaci­ja, a osnovna je, kaže, ta da je ovaj zakon legitimisa­o nameru države da otme imovinu SPC u Crnoj Gori.

- Reč je o brutalnoj izmišljoti­ni i zameni teza - rekao je Đukanović i naveo da je imovina SPC zapravo imovina države Crne Gore, a da je uzurpirana od 1986. do 2000. godine.

O tome, tvrdi, svedoče “neupitne istorijske činjenice”.

Dodao je da zakon neće ugroziti verske slobode srpskog naroda u Crnoj Gori, niti će im uskratiti pravo da koriste crkve i manastire koje je i do sada koristila Srpska pravoslavn­a crkva.

Crnogorski predsednik navodi da mu je “žao što je deo srpskog nacionalno­g korpusa u Crnoj Gori zaveden upornom, veoma grubom, a u suštini inferiorno­m političkom manipulaci­jom lidera prosrpskih partija”, nezadovolj­nih, kako kaže, što su 30 godina kontinuira­no doživljava­li izborne i političke poraze.

Na pitanje kako vidi optužbe jednog dela crnogorske vlasti na račun Beograda, pa i predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića, da stoje iza pokušaja da se uzdrma politička scena Crne Gore, Đukanović je rekao da Beograd nije uzdrmao Crnu Goru.

- Razumem, naravno, zaintereso­vanost predsednik­a Vučića da isprati ostvarivan­je prava građana srpske nacionalno­sti u Crnoj Gori i u drugim susednim državama i njegovu zaintereso­vanost za položaj SPC na prostorima drugih država, gde ona deluje. Ali naše upozorenje uvek je bilo neskriveno i vrlo direktno - da se ta politika mora voditi veoma suptilno - istakao je Đukanović i dodao da građani Crne Gore, bilo koje nacionalno­sti da su, treba da slede i poštuju, nacionalne interese Crne Gore, a ne drugih država.

Na pitanje da li namerava da poseti Srbiju, s obzirom na to da mu je takav poziv javno uputio Aleksandar Vučić, odnosno može li predsednik Srbije očekivati sličan poziv, pošto mu je na neki način upućena poruka da nije dobrodošao u privatnu posetu na Badnji dan u Crnu Goru, Đukanović kaže da je spreman na razgovor.

- Znam da imam otvoren poziv. Isti takav otvoren poziv ima i predsednik Vučić. Prema mom sećanju, predsednik Crne Gore je poslednji bio u zvaničoj poseti Srbiji, što znači da bi sada trebalo da predsednik Srbije poseti Crnu Goru - naglasio je Đukanović. llll

Imovina SPC je zapravo imovina države Crne Gore, a uzurpirana je u periodu od do rekao je Đukanović

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia