24 Sata (Serbia)

vesić: individual­na ložišta i automobili najveći zagađivači

-

Zagađenje koje je proteklih dana uplašilo Beograđane nije ništa veće nego što je to bilo i proteklih godina, izjavio je zamenik gradonačel­nika Beograda Goran Vesić i dodao da moramo biti pošteni i priznati da smo mi ti koji zagađujemo životnu okolinu.

ON JE ZA TV HEPI REKAO da su ti podaci došli sa međunarodn­ih sajtova koji inače koriste podatke sa naših mernih stanica, a mogli smo da vidimo da problem sa zagađenjem ima i ceo Balkan - Sarajevo, Zagreb, Skoplje i drugi gradovi.

Vremenske prilike su bile takve da nije bilo vetra, što je uticalo na povećano zagađenje, rekao je Vesić.

Naveo je da postoje dva najveća izvora zagađenost­i - individual­na ložišta i automobils­ki saobraćaj.

- U Beogradu ima oko 300.000 individual­nih ložišta, i to samo onih koji su u sistemu odžačara, a procene su da ih ima ukupno sigurno oko 500.000-600.000. To su svi oni koji lože u svojim kućama, i to uglavnom ugalj, a imate i majstorske radionice koje lože svašta. Tako, na primer, stolarske i automehani­čarske radionice lože otpadno ulje ili automobil

U Beogradu ima automobila, uglavnom evro dok je ukupno svih vozila čak

ske gume - rekao je Vesić.

Kada je reč o automobili­ma, njih u Beogradu ima 536.000, dok je ukupno svih vozila čak 730.000, kaže zamenik gradonačel­nika.

- Moramo biti pošteni i priznati da smo mi ti koji zagađujemo životnu okolinu. Imamo 86.000 automobila više nego pre šest godina, a mnogi od njih su evro 3, koji najviše utiču na zagađenje - rekao je Vesić dodajući da će država verovatno zabraniti uvoz takvih vozila.

On je naveo da je grad proteklih godina dosta učinio po pitanju zaštite životne sredine pomenuvši da je urađeno 27.000 metara kvadratnih pešačkih zona i gotovo za jedan odsto povećan broj zelenih površina.

- Sa zgrade Tanjuga skinuta je merna stanica jer u tom delu grada nema zagađenja. Obilićev, Kosančićev i Topličin venac postali su pešačka zona. Nema automobila - nema zagađenja - rekao je on i dodao da u Beogradu neće biti uvođenja par-nepar sistema vozila jer “to nije izvodljivo u ovom trenutku dok grad nema metro”. llll

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia