24 Sata (Serbia)

bogojavlje­nje: plivanje za časni krst širom srbije

-

Juče je bio veliki hrišćanski praznik Bogojavlje­nje, a širom Srbije su organizova­na tradiciona­lna plivanja za časni krst. BEOGRAD

Petnaestog­odišnji Zvezdarac Stevan Stojiljkov­ić prvi je doplivao do časnog bogojavlje­nskog krsta u Zemunu, dok je Đorđe Racković, student treće godine Vojne akademije, pobednik ovogodišnj­eg takmičenja na Adi Ciganliji.

Pre trke u Zemunu, koja je bila posvećena junacima sa Košara, svetu arhijerejs­ku liturgiju u Hramu svetog oca Nikolaja služio je patrijarh srpski Irinej, a nakon toga tradiciona­lna litija krenula je do Dunava, na kej, gde je nešto posle podneva počelo plivanje za časni krst.

Do časnog krsta plivalo se i na Dunavskom keju u Grockoj, a prvi je doplivao osamnaesto­godišnji Dušan Lukić iz Vinče. On je darivan zlatnim krstom od 3,3 grama, a nagradu mu je uručio potpredsed­nik Vlade i ministar unutrašnji­h poslova Nebojša Stefanović.

UŽICE

Do časnog krsta plivalo se i u Užicu, a prva je doplivala jedina dama Marina Lazić, komercijal­ista iz ovog grada, i to na svoj 35. rođendan. Za bogojavlje­nsko znamenje u Užicu takmičilo se 77 učesnika.

NOVI SAD

Policajac Nemanja Blagojević (25) pobednik je ovogodišnj­eg bogojavlje­nskog plivanja za časni krst u Novom Sadu.

U trci za časni krst koji je u Dunav položio ministar odbrane Aleksandar Vulin učestvoval­o je 126 najodvažni­jih građana, pripadnika vojske i policije, kao i pet dama, a za bezbednost takmičara brinuli su se pripadnici Rečne flotile Vojske Srbije i novosadsko­g odreda žandarmeri­je.

VALJEVO

Aleksandar Kovačević, učenik Tehničke škole u Valjevu i mladi vaterpolis­ta, bio je najbrži u plivanju za časni krst u reci Gradac na “Berkovoj brani”, ali je tu čast podelio sa troje osnovaca iz porodice Ratković, koji su takođe učestvoval­i u desetom po redu plivanju za bogojavlje­nski krst u Valjevu.

U Bogojavlje­nskoj trci učestvovao je 61 plivač, među kojima su bile i dame Radica Munjić i Ana Marović.

POŽEGA

U Požegi su juče za bogojavlje­nski krst plivalo prvi put. Na obalama Skrapeža pojavilo se 45 takmičara, a najbrži od njih bio je 21-godišnji Aleksandar Tošić, mladić zaposlen u jednoj požeškoj firmi, koji je nekada radio kao spasilac na bazenu.

NIŠ

Andrija Petković (18) iz Niša, učenik Gimnazije “Stevan Sremac”, pobedio je na takmičenju u plivanju za bogojavlje­nski krst koje je održano na otvorenom bazenu SC Čair u Nišu. Učestvoval­o je 19 takmičara, a pobednik je bio najmlađi.

TRSTENIK

U Bogojavlje­nskoj trci na Zapadnoj Moravi u Trsteniku pobedio je Mihailo Adžić iz Kruševca.

- Moram da se pohvalim da sam već više puta do sada osvajao časni krst i svaki put na različitom mestu - rekao je Mihailo, koji je plivao sa oko pedesetak takmičara i dvoje dece. llll

 ??  ??
 ??  ?? U NOVOM SADU U TRCI ZA ČASNI KRST UČESTVOVAL­O JE
126 NAJODVAŽNI­JIH GRAĐANA, PRIPADNIKA VOJSKE, POLICIJE
PETNAESTOG­ODIŠNJI STEVAN STOJILJKOV­IĆ PRVI JE DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA U ZEMUNU
MARINA LAZIĆ POBEDNICA JE TRKE U UŽICU
ZLATNI KRST ZA DUŠANA LUKIĆA, POBEDNIKA TRKE U GROCKOJ
U NOVOM SADU U TRCI ZA ČASNI KRST UČESTVOVAL­O JE 126 NAJODVAŽNI­JIH GRAĐANA, PRIPADNIKA VOJSKE, POLICIJE PETNAESTOG­ODIŠNJI STEVAN STOJILJKOV­IĆ PRVI JE DOPLIVAO DO ČASNOG KRSTA U ZEMUNU MARINA LAZIĆ POBEDNICA JE TRKE U UŽICU ZLATNI KRST ZA DUŠANA LUKIĆA, POBEDNIKA TRKE U GROCKOJ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia