24 Sata (Serbia)

Korak ka avionskoj liniji bg-pr: sporazum uz američke diplomate

-

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen ocenio je potpisivan­je pisma o namerama o ponovnom uspostavlj­anju avio-linije Beograd - Priština kao istorijski.

U BERLINU je juče potpisano pismo o namerama između Ministarst­va privrede Srbije i kompanije Luſthanza, koje bi omogućilo da se nakon dve decenije ponovo uspostavi avionska linija između Beograda i Prištine.

Pismo u Berlinu potpisano je u prisustvu savetnika američkog predsednik­a Donalda Trampa za nacionalnu sigurnost Roberta O’Brajena, koji je ocenio potpisivan­je pisma kao istorijski čin, ističući da su komercijal­ne avio-veze “žila kucavica moderne ekonomije”.

O’Brajen je podsetio da komercijal­nih letova između dva grada nije bilo 21 godinu i da je za put od Beograda do Prištine putevima potrebno više od pet sati.

Osim savetnika američkog predsednik­a O’Brajana, potpisivan­ju je prisustvov­ao i američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, koji je i savetnik američkog predsednik­a za Srbiju i Kosovo. On je na Tviteru napisao:

“Predsednik Donald Tramp još jednom nas je doveo do istorijske pobede. Kosovo i Srbija danas su potpisali dogovor o uspostavlj­anju prvog direktnog leta između Prištine i

Beograda u poslednjih 21 godinu”.

Na dvadesetpe­tominutnom letu između Beograda i Prištine letela bi “Luſthanzin­a” niskobudže­tna kompanija “Eurovings”, koja već ima avion stacionira­n u kosovskoj prestonici, preneo je AP.

Direktor Kancelarij­e za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je za RTS kazao da bi ta linija mogla da zaživi nakon ukidanja takse na robu iz centralne Srbije i nastavka dijaloga, za šta je, takođe, preduslov da, kako kaže, anticivili­zacijske takse budu ukinute.

I iz Ministarst­va privrede Srbije navedeno je da bi vlada u Prištini trebalo da ukine taksu na robu iz Srbije i BiH, uvedenu u novembru 2018 godine, kako bi “ovaj let zaista zaživeo”. llll

 ??  ??
 ??  ?? ROBERT O’BRAJEN I RIČARD GRENEL NA POTPISIVAN­JU PISMA U BERLINU
ROBERT O’BRAJEN I RIČARD GRENEL NA POTPISIVAN­JU PISMA U BERLINU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia