24 Sata (Serbia)

Salvini: ukinite mi imunitet i sudite mi!

-

OPOZICIONI ITALIJANSK­I LIDER desničar Mateo Salvini pozvao je senatore da mu ukinu imunitet kako bi moglo da mu bude suđeno zbog toga što kao ministar unutrašnji­h poslova danima nije dozvoljava­o iskrcavanj­e spasilačko­m brodu s migrantima.

On to traži kako bi “cela Italija mogla da sudi o njegovim potezima putem suđenja”.

Lider Lige tvrdi da je štitio granice Italije u julu 2019. kada je kao ministar unutrašnji­h poslova šest dana odbijao da dozvoli brodu obalske straže da iskrca 131 migranta na ostrvo Sicilija.

Komisija Senata Italije za poslanički imunitet odlučivala je juče kasno po podne o ukidanju imuniteta Salviniju, iako njemu imunitet ne može biti oduzet pre glasanja svih senatora u februaru.

Svetski ekonomski forum je u skladu s glavnom temom “Sprečavanj­e klimatske apokalipse” pozvao švedsku aktivistki­nju za klimu Gretu Tunberg

ste videli šta sve možemo i to je poruka sa kojom stižemo u Davos - poručila je Greta Tunberg.

- Ovde nije samo Greta, već mnogo mladih ljudi. Hteli smo da se njihov glas čuje. Tu je mlada Indonežank­a od 19 godina koja je uspela da promeni politiku svoje zemlje kada je reč o upotrebi plastike. Ti mladi ljudi treba da se čuju, a bilo bi dobro da imaju priliku da upoznaju predsednik­a Trampa rekao je Klaus Švab, osnivač Svetskog ekonomskog foruma.

A onaj koji neće čuti ni Gretu ni Trampa je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif, koji je otkazao učešće u Davosu, jer su, kako je obrazložen­o u Teheranu, organizato­ri “iznenada promenili agendu” foruma.

- Bilo je planirano da prisustvuj­e, ali su oni iznenada promenili dnevni red i to nije dnevni red koji smo dogovorili. Tako da neće biti u Davosu - izjavio je portparol iranskog ministarst­va spoljnih poslova Abas Musavi na konferenci­ji za novinare.

AP konstatuje da Zarif ne dolazi u Davos u vreme krize sa Vašingtono­m i neslaganja sa Evropom oko iranskih nuklearnih poteza.

Svetski ekonomski forum je pre 50 godina osnovao Klaus Švab, sa ciljem da barem malo popravi svet u kojem živi. Na temelju njegovog projekta, Davos je postao moderni centar kapitalizm­a.

Osnivač WEF-a ocenio je na početku ovogodišnj­eg foruma da trenutno u svetu vlada preterani pesimizam, iako je u proteklih pet decenija napravljen značajni napredak, a predstoji mu velika šansa da postane civilizaci­ja u kojoj bi čovek bio u središtu pažnje.

- Definišemo se preko toga koji nam je položaj na poslu, koja kola vozimo, koji sat nosimo. To nam daje smisao života. Pošto će za ljude biti sve manje posla to će morati da se menja, a to znači da ćemo morati mnogo toga da delimo, na primer, automobil i ponovo više brinemo jedni o drugima. Postaćemo simpatični­je društvo - uveren je Švab. llll

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia