24 Sata (Serbia)

Bivši direktor interpola osuđen na 13,5 god. zatvora

-

BIVŠI DIREKTOR INTERPOLA Meng Hongvej osuđen je u utorak pred sudom u Kini na 13,5 godina zatvora zbog uzimanja mita od 14,5 miliona juana (2,11 miliona dolara).

Mengu je presuda izrečena pred sudom u Tijanjin, na severu Kine.

Bivši šef Interpola je u julu prošle godine priznao krivicu.

Interpol je krajem 2018. godine objavio da je Meng podneo ostavku na mesto šefa svetske policijske agencije sa sedištem u Francuskoj nekoliko dana nakon što je njegova supruga prijavila da je nestao pošto je otišao u Kinu.

U martu 2019. vladajuća Komunistič­ka partija Kine objavila je da je istragom utvrđeno da je Meng trošio ogromne iznose iz državnih fondova, zloupotreb­io položaj i odbio da poštuje partijske odluke. Istog meseca je isključen iz partije i lišen svih javnih funkcija.

Meng je postao predsednik Interpola krajem 2016. godine, u vreme kada je Kina nastojala zauzeti vodeće položaje u međunarodn­im organizaci­jama.

Njegovo imenovanje tada je izazvalo brigu grupa za ljudska prava da bi Kina mogla iskoristit­i njegovu poziciju kako bi proganjala disidente van zemlje.

Meng je deo rastuće grupe kadrova Komunistič­ke partije pogođene antikorupc­ijskom kampanjom predsednik­a Si Đingpinga. Ta kampanja popularna je u javnosti i dosad je kažnjeno više od milion i po funkcioner­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia