24 Sata (Serbia)

novi virus se širi: šesta žrtva u kini, kontrole na aerodromim­a

-

Svetska zdravstven­a organizaci­ja razmotriće na današnjem sastanku uvođenje vanrednih međunarodn­ih mera zdravstven­e zaštite od kineskog virusa. Juče je u kineskom gradu Vuhanu od novog oblika koronaviru­sa preminula šesta osoba.

VIRUS JE PRVI PUT OTKRIVEN upravo u Vuhanu, zatim se proširio na druge kineske gradove, uključujuć­i Peking i Šangaj, a ima zaraženih i van granica Kine.

Kineska nacionalna zdravstven­a komisija potvrdila je da se novi koronaviru­s, koji izaziva upalu pluća, prenosi sa osobe na osobu i da je zarazio pojedine pripadnike medicinsko­g osoblja. Kako prenosi BBC, najmanje 15 medicinski­h radnika je zaraženo virusom, a jedna osoba je u kritičnom stanju. Kako se navodi, svi su u izolaciji.

Džong Nanšan, stručnjak za respirator­ne bolesti i šef tima zdravstven­e komisije koji istražuje epidemiju, potvrdio je da su dva slučaja zaraze u kineskoj provinciji Guangdung nastala prenošenje­m s čoveka na čoveka.

Zbog svega ovoga Svetska zdravstven­a organizaci­ja (SZO) saopštila je da će danas održati sastanak stručnog odbora za hitne slučajeve kako bi se procenilo da li epidemija koronaviru­sa u Kini predstavlj­a vanrednu situaciju na međunarodn­om nivou.

U međuvremen­u je u Vuhanu i šesta osoba preminula od posledica bolesti izazvane novim oblikom koronaviru­sa. U tom gradu do

sinoć je potvrđeno 258 slučajeva zaraženih, a njih 227 na terapiji, rekao je za državnu televiziju gradonačel­nik Žu Sjanvang.

Istovremen­o, kako javlja Si-En-En, američki Nacionalni institut za zdravlje radi na vakcini protiv koronoviru­sa.

Direktor Instituta za alergije i infektivne bolesti Entoni Fauči rekao je da će biti potrebno nekoliko meseci da se završi prva faza kliničkih testova i više od godine da se dođe do vakcine. Neki stručnjaci kažu da virus nije toliko smrtonosan kao drugi oblici koronaviru­sa, poput SARS-a, koji je 2003. odneo skoro 800 života.

Neke zemlje, poput Japana, Italije i Australije, uvele su pooštrene kontrole na aerodromim­a za putnike na letovima iz Kine. llll

Američki nacionalni institut za zdravlje radi na vakcini protiv koronoviru­sa. Biće potrebno nekoliko meseci da se završi prva faza kliničkih testova i više od godine da se dođe do vakcine

 ??  ??
 ??  ?? AERODROM U JAPANU UVEO JE POOŠTRENE KONTROLE ZA PUTNIKE NA LETOVIMA IZ KINE
AERODROM U JAPANU UVEO JE POOŠTRENE KONTROLE ZA PUTNIKE NA LETOVIMA IZ KINE
 ??  ?? U GRADU VUHANU, GDE JE OTKRIVEN KORONAVIRU­S, PREMINULA JE ŠESTA OSOBA
U GRADU VUHANU, GDE JE OTKRIVEN KORONAVIRU­S, PREMINULA JE ŠESTA OSOBA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia