24 Sata (Serbia)

AUTORKA MUZIKE ZA “DŽOKERA” KANDIDAT ZA OSKARA

-

ISLANDSKA KOMPOZITOR­KA Hildur Gudnadotir prva je žena koja je samostalno komponoval­a muziku za film, za to dobila Zlatni globus i ušla u najuži izbor za Oskara u toj kategoriji.

Gudnadotir (37), autorka muzike za film “Džoker”, živi veoma miran život u Berlinu, ali već je počela da se šeta po crvenim tepisima pošto je proteklog vikenda dobila nagradu za najbolju filmsku muziku na dodeli nagrada SAG (Udruženje filmskih glumaca).

Hildur je favorit za Oskara za filmsku muziku i mogla bi da bude prva žena kompozitor kojoj bi pripalo to priznanje, koje je kao kategorija uvršteno među Oskare 1947. godine.

Osim što svira violončelo, Hildur takođe peva i aranžira horsku muziku.

Film “Džoker” je priča o Arturu

Feku, honorarnom klovnu koji živi s majkom. Nakon godina provedenih u neuspešnim pokušajima da postane komičar i usled ismevanja na koje nailazi na svakom koraku, Flek se preobraća u našminkano­g Džokera koji će sve svoje frustracij­e kanalisati u nasilje i postati klovn kriminalac kakvog poznajemo iz stripa i prethodnih filmskih adaptacija. Međutim, dok ga je Džek Nikolson (Betmen, 1989) tumačio kao gangstera koji je upao u bure sa hemikalija­ma, a Hit Ledžer (Mračni vitez, 2008) kao sociopatu ex nihilo, u Finiksovoj verziji Džoker ima svoje, razumljive motive. “Džokera” je režirao Tod Filips, koji je i napisao scenario sa Skotom Silverom. U glavnoj ulozi je Hoakin Finiks kao Džoker, a u ostalim ulogama su Robert de Niro, Zazi Bic i Franses Кonroj. Više pročitajte na www.24online.info.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia