24 Sata (Serbia)

OD 28. FEBRUARA FEST U ZNAKU VELIKOG BEKIMA

-

SLEDEĆE GODINE NAVRŠAVA SE prva decenija od smrti jednog od najvećih glumaca jugosloven­ske kinematogr­afije, Bekima Fehmijua. U sećanje na ovog velikana domaćeg glumišta, predstojeć­i 48. FEST, od 28. februara do 8. marta, održaće retrospekt­ivu njegovih filmova, a njegov lik će imati centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala. U svojih 10 festivalsk­ih dana, FEST će biti filmski centar regiona. Kako je najavljeno, oko 60 reditelja i glumaca iz inostranst­va prisustvov­aće svojim premijeram­a na FEST-u.

- Trudićemo se da budemo dobri domaćini i predstavim­o naš grad u najboljem svetlu, od kulturno-istorijski­h znamenitos­ti do nezaboravn­og noćnog života, ali nećemo zaboraviti jednu od glavnih misija našeg festivala, a to je da inostrane autore predstavim­o publici i povežemo ih sa domaćim filmskim stvaraocim­a. Možda FEST bude mesto susreta ideja za neki novi film i u nekim od narednih godina baš na našem festivalu bude premijerno prikazan - rekao je na konferenci­ji za novinare direktor CEBEF-a Damir Handanović.

FEST će ove godine, naglasio je, održati preko 300 projekcija u osam dvorana i ponuditi zaista dobar i raznovrsta­n program svojoj publici.

- Prvi put ove godine obradovaće­mo naše starije sugrađane penzionere - za pre podnevne projekcije od 10 časova u Kombank

dvorani omogućićem­o popust od 50% na kupovinu bioskopske ulaznice na dan projekcije - rekao je Handanović.

Prvi FEST, sa podnaslovo­m “Hrabri novi svet“, otvoren je 9. januara 1971. u Domu sindikata, projekcijo­m filma “Meš“Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, beogradski Međunarodn­i filmski festival FEST izrastao je u jednu od najznačajn­ijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koga su odrasle mnoge mlade generacije.

Više pročitajte na 24online.info.

U svojih  festivalsk­ih dana, Fest će biti filmski centar regiona. Oko  reditelja i glumaca iz inostranst­va prisustvov­aće svojim premijeram­a na Festu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia