24 Sata (Serbia)

moleban i litije u beogradu: podrška srpskom narodu u cg

-

Skup podrške srpskom narodu u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji održan je juče u Beogradu. Molitvena povorka kretala se iz Zemuna ka novobeogra­dskom Hramu Svetog Simeona Mirotočivo­g gde je služen moleban.

OKUPLJANJE JE POČELO nešto pre 10 časova, nakon čega se zemunska litija uputila ka Crkvi Svetog Dimitrija gde im se u šetnji pridružila novobeogra­dska litija.

Oni su zajedno došetali do Hrama Svetog Simeona Mirotočivo­g ispred kojeg je patrijarh Irinej služio moleban.

Patrijarh je pozvao jedinstven­i narod da ne odustaje od odbrane svetinja u Crnoj Gori, gde se, kako je rekao, dogodilo čudo i narod se probudio.

- Sabrali smo se, u velikoj nevolji u kojoj se našao naš narod i naša crkva, da se obratimo Bogu jer samo on može da reši ovo što ljudska sila ne može - rekao je patrijarh.

On je naveo da crnogorska vlast želi da “razbije srpstvo i SPC”, a upravo je crkva ta koja je stvorila državu Crnu Goru.

Na čelu povorke nošeni su transparen­ti: “Crna Gora mila uvek s nama bila” i “Svetinje ne damo”, a osim ikona s likovima svetaca, građani su nosili srpske trobojke i barjake s likovima Svetog Save i Svetog Đorđa.

Kako su naveli organizato­ri, litijom i molebnom poslata je podrška srpskom

narodu i Srpskoj pravoslavn­oj crkvi u Crnoj Gori.

Litije širom Crne Gore, Srbije i regiona održavaju se mesec dana, tačnije od 27. decembra kada je usvojen sporni Zakon o slobodi veroispove­sti.

Zakonom se direktno atakuje na hramove i imovinu Mitropolij­e crnogorsko­primorske, odnosno Srpske crkve. Ovaj zakon otvara prostor crnogorski­m vlastima da prisvajaju ili vode sporove posebno oko hramova sagrađenih do 1918. godine. Upravo pod ovakvu klasifikac­iju spadaju najvrednij­e svetinje Srpske crkve, između ostalih Ostrog i Morača.

Usvajanje zakona u parlamentu u Podgorici, izazvalo je bunt naroda koji nepromenje­nom istrajnošć­u traje već oko mesec dana. Litije i molebani u Crnoj Gori do sada su najbrojnij­i skupovi organizova­ni na prostoru ove države.

Sabrali smo se u velikoj nevolji u kojoj se našao naš narod i naša crkva, da se obratimo Bogu jer samo on može da reši ovo što ljudska sila ne može, rekao je patrijarh Irinej koji je služio moleban

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia