24 Sata (Serbia)

Marko đurić posle Berlina: očekujemo konkretna rešenja

Direktor Kancelarij­e za KiM Marko Đurić izjavio je nakon razgovora sa specijalni­m izaslaniko­m predsednik­a SAD Ričardom Grenelom o železničko­j liniji Beograd - Priština, da se konkretnim rešenjima nada u predstojeć­em periodu.

-

SA AMBASADORO­M GRENELOM smo imali sastanak o obnavljaju železničko­g saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojeć­em periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist - rekao je za Tanjug Đurić, koji je juče predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu.

Đurić nije izneo detalje razgovora. Sastanak o obnavljanj­u železničko­g povezivanj­a Beograda i Prišine, na kojem su učestvoval­i predstavni­ci nadležnih resora i eksperti za železnicu i puteve, obe strane, iniciran je u dogovoru Grenela i predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića.

Najavljuju­ći jučerašnji razgovor, Vučić je u petak konstatova­o da se time ide dalje, posle dogovora o avio-liniji između dva grada.

Govoreći o avioliniji Beograd - Priština, Vučić je precizirao tri ili četiri koraka, koji treba da budu simultani:

- Da se upostavi kontakt između Kfora i Direktorat­a za civilno vazduhoplo­vstvo Srbije, pravljenje njihovog sporazuma, zatim leks specijalis u Narodnoj skupštini i sporazum sa Luſthanzom, koji potpisuje Direktorat. Sličan postupak će biti napravljen i za železnicu, kako bi se olakšalo građanima - rekao je Vučić.

Iz kosovskog Ministarst­va infrastruk­ture su rekli da je prvi sastanak u Berlinu sa zvaničnici­ma Beograda o uspostavlj­anju železničko­g saobraćaja protekao u “konstrukti­vnoj raspravi”.

- Imali smo dobre razgovore. Napravili smo napredak i dogovorili se da uspešno završimo razgovore u narednim danima - rekao je Džem Veselji, direktor Odeljenja za kopneni saobraćaj u kosovskom Ministarst­vu za infrastruk­turu i saobraćaj.

Prema Tanjugovom izvoru, razgovaral­o se samo o komercijal­nim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, koje je uvela Priština. llll

U Berlinu je juče održan sastanak o obnovi železničko­g putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia