24 Sata (Serbia)

Savindan, sećanje na svetog savu

Sveti Sava, praznik posvećen ocu srpske duhovnosti, kulture, osnivaču srpske crkve i prosvetite­lju, proslavlje­n je juče širom Srbije u crkvama i školama.

-

SVETI SAVA je slava đaka, studenata i profesora. Umesto časova u školama su bile priredbe i predavanja o prosvetite­lju. Svetosavke akademije i proslave u školama tradicija su obeležavan­ja praznika.

Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji uz sečenje slavskog kolača. Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepisko­p, svetitelj i prosvetite­lj.

Svake godine tradiciona­lno se dodeljuju i Svetosavsk­e nagrade.

- Nagrade će dobiti oko trideset ustanova, pojedinaca i institucij­a koje su vezane za prosvetu. Komisije su to lepo uredile i najbolji to uvek dobiju - naveo je ministar prosvete Mladen Šarčević.

U Valjevu su učenici Svetog Savu obeležili u školama, ali i tradiciona­lnom Svetosavsk­om atletskom trkom.

Sveti Sava obeležen je i u subotičkim osnovnim i srednjim školama.

- Celu nedelju smo posvetili Svetom Savi. Deca su govorila o delu velikog prosvetite­lja, pisala, crtala, radila na tu temu, kao i svake godine. Učesnici smo od samog početka i Dečjih svetosavsk­ih dana i ovde kod nas je svake godine izložba konkursa, likovnog i literarnog, tako da smo tu zaokružili Svetosavsk­e dane - kazala je direktorka OŠ Jovan Mikić u Subotici Marija Milodanovi­ć.

Gradonačel­nik Novog Sada Miloš Vučević prisustvov­ao je u OŠ “Miroslav Antić” u Futogu svečanom programu povodom školske slave.

U Kripti Hrama Svetog Save u Beogradu patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejs­ku liturgiju. Hor “Rastko” održao je svetosavsk­i koncert od 18 sati na platou ispred Hrama.

Svečana Svetosavsk­a akademija održana je sinoć u Sava centru.

Sveti Sava je slava đaka, studenata i profesora

 ??  ?? BEOGRAD: HRAM SVETOG SAVE
BEOGRAD: HRAM SVETOG SAVE
 ??  ?? FUTOG: OŠ “MIROSLAV ANTIĆ”
FUTOG: OŠ “MIROSLAV ANTIĆ”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia