24 Sata (Serbia)

aušvic - 75 godina kasnije

Preživeli iz Aušvica, logora smrti u kojem su nacisti ubili oko , miliona ljudi, njih oko , okupili su se juče kako bi obeležili  godina od kada je Crvena armija oslobodila logor.

-

PREŽIVELI, koji imaju između 75 i 101 godine, doputovali su sa različitih krajeva sveta - iz Evrope, Severne, Južne i Centralne Amerike, iz Izraela, pa čak i iz Australije.

- Holokaust je finansiral­a i prihvatila vlada. Ne samo da su dozvolili da se to desi, već su pomogli sprovođenj­e i podstakli obične ljude da postanu ubice - naveo je devedesetd­vogogodišn­ji Jevrejin poljskog porekla Benjamin Laser.

Ronald Lauder, predsednik Svetskog jevrejskog kongresa, koji je finansirao povratak više od 100 preživelih i njihovih porodica, naglasio je da akcenat ovog dešavanja treba da bude na preživelim­a, a ne na političkim liderima i da je ovo verovatno njihovo poslednje veliko okupljanje s obzirom na to da su nekadašnji logoraši već u dubokoj starosti.

Lenga, koji je preživeo zahvaljuju­ći tome što je izrađivao džempere od ćebadi za logorske čuvare a zauzvrat dobijao hranu, kasnije je postao ugledni krojač na Beverli Hilsu.

Iz Srbije je u Poljsku na obeležavan­je oslobađanj­a Aušvica doputovala Borbala Igumanović (98), koja je preživela strahote tog logora. Ona je na ceremoniju došla s predsednic­om Vlade Srbije Anom Brnabić.

BBC je organizova­o prijem za preživele i njihove porodice u nedelju uveče na staroj zatvorenoj tramvajsko­j stanici u krakovskom jevrejskom kvartu, gde im je javno zahvaljeno za obnovu jevrejske

zajednice širom sveta.

Poljski predsednik Andžej Duda bio je jedan od govornika nakon što je prošle

nedelje odbio da otputuje na Svetski forum o Holokaustu u Jerusalim jer nije dobio pravo na reč.

Iz Srbije je u Poljsku na obeležavan­je oslobađanj­a Aušvica sa Anom Brnabić doputovala Borbala Igumanović (), koja je preživela strahote tog logora

Duda i izraelski predsednik Ruven Rivlin pozvali su na ulaganje većih napora u borbi protiv antisemiti­zma, na dan kada svet obeležava 75 godina od oslobađenj­a logora Aušvic.

- Danas čujemo glasove koji šire mržnju na internetu, ulici, u centrima političke moći. Naša dužnost je borba protiv antisemiti­zma, rasizma i fašističke nostalgije, tog bolesnog zla koje preti da izjede temelje naših demokratij­a - poručio je Rivlin na konferenci­ji za novinare u blizini logora, koji je sada muzej.

Poljski predsednik zahvalio je Rivlinu što je došao u Aušvic.

- To prisustvo je znak sećanja, to je vidljivi znak protivljen­ja nehumanom tretmanu, mržnji - kazao je Duda.

Ruski predsednik Vladimir Putin nije dobio poziv da učestvuje na ceremoniji. Rusiju je predstavlj­ao ambasador te zemlje u Poljskoj.

Zvanično nazvan Koncentrac­ioni logor Aušvic“(Konzentrat­ionslager Auschwitz) bio je kompleks od više od 40 logora za zatvaranje i istrebljen­je. Logor je 27. januara 1945. godine oslobodila sovjetska vojska.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia