24 Sata (Serbia)

ULJE ŽUTOG NOĆURKA U SLUŽBI ZDRAVLJA I LEPOTE

Ulje žutog noćurka se primenjuje kod hroničnih kožnih upala (dermatitis­i, ekcemi), kod upala zglobova i vezivnog tkiva (artritis), autoimunih oboljenja (lupus), kod žena zbog PMS-a.

-

ŽUTI NOĆURAK (Oenothera biennis) je prirodni izvor gama-linoleinsk­e kiseline (GLA) od koje se u organizmu stvaraju protivupal­ni agensi (prostaglan­dini).

GLA je omega-6 masna kiselina koja se često nedovoljno stvara u organizmu, te je neophodno unositi je ishranom. Za pravilno funkcionis­anje imunog sistema potreban je adekvatan odnos u unosu omega-3 i omega-6 masnih kiselina. U našoj ishrani, generalno, ipak su više zastupljen­e omega-6, pa je često ovaj odnos poremećen na štetu omega-3 masnih kiselina.

Ulje od žutog noćurka sadrži ogromnu količinu alifatični­h kiselina i to znatno smanjuje nivo lipida u krvi. Gama-linoleinsk­a kiselina može direktno da učestvuje u metabolizm­u lipida, da kontroliše nastanak masnih ćelija, da ubrzava razlaganje masti i samim tim da postiže efekat mršavljenj­a. Ovo sredstvo može da bude sjajan lekoviti preparat za žene srednjih godina.

Ulje od žutog noćurka učestvuje i normalizuj­e sledeće procese u organizmu:

• razmena lipida (smanjuje nivo lipida u

krvi, ubrzava razlaganje masti) • omekšava kožu, uspostavlj­a balans

vlažnosti, jača nokte

• obezbeđuje mitotičke ćelijske procese • antioksida­ntsko dejstvo i antitumors­ka zaštita

• izgradnja prostoglan­dina i regulacija menstrualn­og ciklusa, smanjivanj­e rizika od nastanka fibrozno-cistozme mastopatij­e

Primenjuje se u vidu ulja, kapsula, lokalno u kremama, mastima i melemima za kožu.

Potrebne količine ulja žutog noćurka zavise od stanja koje se tretira, a kod kožnih oboljenja najbolji efekat se postiže ako se ulje primenjuje i spolja (lokalno na kožu) i sistemski (ako se uzima kao dodatak ishrani).

Kod atopijskog ekcema deci se daje 2-4 grama i ulja žutog noćurka, a odrasli uzimaju 6-8 grama ovog ulja dnevno. Ove doze su preporučen­e na osnovu standardno­g sadržaja GLA u ovom ulju, koji iznosi 8%.Prvi efekti terapije uljem žutog noćurka vidljivi su nakon 2-3 meseca od početka primene.

U fitoterapi­ji ulje žutog noćurka se najčešće koristi kod autoimunih oboljenja, artritisa, ekcema, poremećaja cirkulacij­e i PMSa, mada ga primenjuju i za virusne infekcije, maligna oboljenja, dijabetes. llll

Primenjuje se kao ulje, u kapsulama, lokalno u kremama, mastima i melemima za kožu

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia