24 Sata (Serbia)

MAC 2020: PRIZNANJA NAJBOLJIMA

Spektakula­rna dodela regionalni­h muzičkih nagrada MAC održana je u Štark Areni, a nakon 120 nominacija koje su ušle u drugu fazu glasanja, na kraju jedodeljen­o 18 priznanja za najveća dostignuća na polju muzike u proteklih godinu dana.

-

Priznanje za neizbrisiv trag u narodnoj muzici posthumno je uručeno Šabanu Šauliću, koje je primila njegova ćerka Ilda i otpevala “Žal”

POPULARNA PEVAČICA Senidah dobila je najveće priznanje, Zlatni MAC za izuzetni uspeh na regionalno­j muzičkoj sceni, dok je Lepoj Breni uručena nagrada za regionalni doprinos muzici.

Priznanje za životno delo dodeljeno je Oliveru Mandiću, koji je nakon 35 godina pauze nastupio na impozantno­j sceni u Areni.

- Baš mi je prijatno primiti ovu nagradu u mojim godinama, koje mi baš nisu prijatne. Ovu nagradu bih podelio sa svim ljudima od Ljubljane do Skoplja koji se bave muzikom. Pre 35 godina sam maštao da ovako izgleda moj koncert. Hvala vlasniku ovog festivala koji je omogućio svim izvođačima da mogu ovako da predstave svoju muziku. Ovo je svetski nivo koji se dešava kod nas, hvala vam još jednom, živi bili i uživali u mojim kolegama - poručio je Mandić.

Za pevača godine proglašen je Saša Matić, a istu nagradu u ženskoj kategoriji ponela je Nina Badrić.

- Hvala vam najlepše, iznenađena jesam, što ne znači da mi ovo ne pripada. Čestitam svim mojim kolegama na nominaciji. Zahvaljuje­m mojoj Mariji Šerifović na velikoj podršci. Ovu nagradu ću pokloniti svim autorima koji sarađuju sa mnom. Publiko, vi ste me napravili ovakvom, vi me nosite i hvala vam na tome što vam i dalje trebam - poručila je Nina nakon što je primila nagradu.

Priznanje za neizbrisiv trag u narodnoj muzici posthumno je dodeljeno Šabanu Šauliću, a primila ga je njegova ćerka Ilda, koja je nakon primanja nagrade održala emotivan govor, a zatim u sećanje na kralja narodne muzike otpevala njegov čuveni hit “Žal”.

- Moj otac je voleo četiri stvari u životu: porodicu, pecanje, druženje i muziku. Ostavio si nam srca puna ponosa i tuge. Nadamo se da si se tamo gde se nalaziš odmorio. Za nas nikad nisi otišao, niti ćeš otići - rekla je Ilda Šaulić koja ide očevim stopama kada je muzika u pitanju.

Specijalno priznanje za najveći uticaj na muziku regiona uručeno je Džali Bratu i Bubi Koreliju, dok je Marija Šerifović dobila nagradu za najbolji koncert. U pitanju je njena serija koncerata u okviru projekta “Druga strana ploče”.

Najboljim pop numerama mogu da se pohvale Lena Kovačević i Petar Grašo, u kategorija­ma ženski i muški izvođač, dok je istu nagradu dobio i Magla bend za pesmu “Teatralno”. Najboljom pop-rok numerom proglašena je pesma Parnog valjka “Otkud ti pravo”, a za alternativ­nu pop numeru “Nema ljubavi u klubu” od Buč Kesidija.

Nagrade za pop-folk numeru dobio je Vlatko Lozanoski Lozano, za rep hip-hop numeru “Smoke Mardeljano”.

Pevačica Aleksandra Prijović dobila je priznanje za najbolju narodnu folk numeru i to za pesmu “Bogata sirotinja”, dok je Van Gog poneo priznanje za najbolju rok numeru. Senidah je osvojila nagradu i za najbolju trap pesmu - “Mišići”, dok je za najbolju trap kolaboraci­ju izabran duet Gazda Paje i Jelene Karleuše.

Priznanje za najboljeg novog izvođača uručeno je Angellini, dok je nagadu u kategoriji world music numera poneo S.A.R.S.

Nakon spektakula­rnog nastupa na prošlogodi­šnjem MAC-u, Nataša Bekvalac ove godine dobila je priznaje za najbolji muzički video i to za pesmu “Dođi mami”. Grupa Frajle i Tijana Dapčević dobile su nagradu za najbolju obradu za pesmu “Negativ”, dok je najboljom pop kolaboraci­jom proglašena saradnja Sergeja Ćetkovića i Whoo See.

I mlade Jutjub zvezde borile su se ove večeri za nagrade, a na kraju laskavo priznaje najveće Jutjub zvezde pripalo je duu Voyage i Breskvica, za numeru “Vrati me”.

Više pročitajte na

24online.info.

 ??  ?? NAJBOLJA POP NUMERA ŽENSKOG IZVOĐAČA: LENA KOVAČEVIĆ PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DELO PRIPALO JE OLIVERU MANDIĆU
NAJBOLJA POP NUMERA ŽENSKOG IZVOĐAČA: LENA KOVAČEVIĆ PRIZNANJE ZA ŽIVOTNO DELO PRIPALO JE OLIVERU MANDIĆU
 ??  ?? POP KOLABORACI­JA: SERGEJ ĆETKOVIĆ I WHO SEE
POP KOLABORACI­JA: SERGEJ ĆETKOVIĆ I WHO SEE
 ??  ?? NOVI IZVOĐAČ: ANGELLINA
NOVI IZVOĐAČ: ANGELLINA
 ??  ?? NAJBOLJA ROK NUMERA: VAN GOG ZA PESMU “VIŠE TE NE VOLIM KAO PRE”
NAJBOLJA ROK NUMERA: VAN GOG ZA PESMU “VIŠE TE NE VOLIM KAO PRE”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia