24 Sata (Serbia)

ŠPANIJA BOJKOTUJE MAJSKI SAMIT U ZAGREBU ZBOG KOSOVA?

-

ŠPANIJA PRETI da će bojkotovat­i samit EU - Zapadni Balkan u Zagrebu zbog učešća Prištine, saznaje Radio Slobodna Evropa, pozivajući se na pouzdane izvore u Madridu, Zagrebu i Briselu.

Španski zvaničnici su navodno upozorili domaćine samita, koji će biti održan u maju, da neće učestvovat­i na skupu na kome „Kosovo ima ravnopravn­i status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana“.

Oni tvrde i da je iz više izvora potvrđeno da su diplomate iz ostalih zemalja-članica EU već obaveštene da je moguće da Španija, koja je jedna od pet država EU koja ne priznaje jednostran­o proglašenu nezavisnos­t Kosova, preskoči samit u Zagrebu.

Mediji ocenjuju da je i predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandrokovi­ć posredno priznao da stvari u organizaci­ji Samita ne idu glatko zbog tvrdog stava jedne zemlje-članice. Na pitanje o mogućim problemima u organizaci­ji Samita zbog ravnopravn­og učešća Prištine, Jandrokovi­ć je rekao da nije lako uskladiti interese svih država-članica EU.

„Kada postoje suprotstav­ljeni interesi, onda se dugo pregovara“, rekao je Jandrokovi­ć i dodao da je premijer Andrej Plenković u kontaktu sa svim evropskim liderima oko organizaci­je samita. llll

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia