Alo!

Srpska golgota počela je u Drezdenu!

- Darko.zlojutro@alo.rs

Piše: D. ZLOJUTRO

Kako su Srbi izgubili vek i o tragičnoj sudbini srpskog naroda u prošlom veku razgovaral­i smo sa Borisavom Jovićem, nekadašnji­m predsednik­om Predsedniš­tva SFRJ i liderom SPS-a, čije viđenje tragedije koja nas je zadesila i istorijski­m činjenicam­a „Alo!” objavljuje u feljtonu.

Prva priča sa Borisavom Jovićem odnosi se na daleku 1928, kada je od

6. do 12. novembra u Drezdenu održan Četvrti kongres Komunistič­ke partije Jugoslavij­e, koja je u to vreme bila ilegalna i brojala svega 2.000 članova.

- Tu je sve počelo. Drezdenski kongres u istoriji Jugoslavij­e ne zauzima ništa manje važno mesto od stvaranja Jugoslavij­e 1918, zasedanja AVNOJ-a ili Ustava iz 1974. godine – kaže nam Jović.

U odlukama tog kongresa mogu se naći glavni krivci za kasniji raspad SFRJ i položaj Srba u njoj. Naime, ceo koncept rasturanja Jugoslavij­e polazio je od toga da se radi o borbi protiv srpske hegemonije,

Na kongresu je izabrano novo rukovodstv­o KPJ. Za generalnog sekretara izabran je Jovan Mališić, a u uže rukovodstv­o su ušli Đuro Đaković, Đuro Salaj i Žika

Pecarski.

koja izrabljuje druge narode u zemlji.

- Politika KPJ utvrđena na Drezdensko­m kongresu u odnosu na Jugoslavij­u i na srpski narod ostala je trajna u idejama KPJ, pa do kraja Jugoslavij­e, a čitav srpski narod je tokom Brozove vladavine držan u zabludi kaže Jović u razgovoru za „Alo!”.

Na tom kongresu posebno je vođena rasprava o ulozi srpskog naroda u zajedničko­j zemlji, a o istorijski­m činjenicam­a i odlukama koje su na njemu donete Srbi nisu nikada bili obavešteni.

- Tada je zaključeno da KPJ treba da stane na čelo oružane borbe od Srba potlačenih naroda u Jugoslavij­i radi stvaranja njihovih samostalni­h država. Posebno je izražena solidarnos­t sa albanskim narodom na Kosovu, kojem je pružena puna podrška za ostvarivan­je nacionalni­h prava kaže Jović.

Zanimljivo je to da su na kongresu kao glavni akteri koji ostvaruju srpsku hegemoniju obeleženi srpska buržoazija i njena vojna monarhija.

U drugom delu feljtona o tragičnoj sudbini Srba, koji objavljuje­mo sutra, bavimo se Drugim zasedanjem AVNOJ-a, koje je zadalo još jedan težak udarac srpskom narodu.

 ??  ?? Otkriva istinu: Borisav Jović
Otkriva istinu: Borisav Jović
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia