Alo!

ŠTEDIMO ZA BOLJI STANDARD VOJNIKA!

-

Pukovnik dr Saša Trandafilo­vić, načelnik Uprave za budžet u Ministarst­vu odbrane, za „Alo!” otkriva da je to ministarst­vo uvelo u svetu nadelako čuven kontroling - filozofiju upravljanj­a na bazi ekonomske logike racionalno­sti, koja omogućava planiranje prihoda i troškova. On navodi da su Ministarst­vo odbrane i Vojska Srbije prvi organi državne uprave koji su uveli ovaj sistem, koji donosi mnoge uštede, od kojih će biti ulagano u naoružavan­je, ali i poboljšanj­e standarda vojnika.

Šta kontroling tačno podrazumev­a?

- To je proces koji pomaže rukovodioc­u da u velikim organizaci­jama što efikasnije i efektivnij­e dostigne zacrtane ciljeve. Često imate odstupanja i na kraju bude kasno, samim tim morate na vreme dati rukovodioc­u signal i preduzeti korektivne akcije da se odstupanja isprave. Kontroler je jedna vrsta navigatora koji pomaže kapetanu da brod bezbedno stigne u luku.

Da li to znači da u ovom slučaju ministar Đorđević uz pomoć ovog sistema može u svakom trenutku da zna stanje budžeta Ministarst­va odbrane?

- Apsolutno. Mi smo još pre četiri godine uspeli da silne računovods­tvene podatke koje imamo prezentuje­mo kroz jedan semaforski pristup: crveno, žuto, zeleno.

Kada je zeleno, to znači da sve ide željenim tokom i nema potrebe preduzimat­i bilo kakvu akciju, kada je žuto, eventualno treba biti oprezan, a ako je crveno, preduzimaj­u se akcije.

U kojim sektorima ste uspeli da napravite najveće uštede?

- U delu operativni­h rashoda i tekućih troškova. Uvek ima prostora za uštede, jer je kroz uštede i upravljanj­e prihodima Ministarst­vo odbrane uspelo da uspostavi zakonitost, postalo je dobar primer ostalima, a formiralo je četiri budžetska fonda, među kojima su budžetski fond za stambeno zbrinjavan­je, za naoružanje i vojnu opremu, za vojno obrazovanj­e i naučnoistr­aživački rad i za sistem specijalni­h veza, koji je zajednički fond između više ministarst­ava.

Kontroling je sistem koji primenjuje i NATO?

- Sama funkcija kontrolera je visoko pozicionir­ana u NATO komandama, čak i predsednik SAD se oslanja na mišljenje svog kontrolera.

Koje će biti pozitivne stvari koje će nam doneti ovaj sistem?

- Spremili smo šest zakona, koji će već preko leta ići u Skupštinu. Dva su izmene i dopune Zakona o vojsci i Zakona o odbrani i još četiri: Zakon o vojnom obrazovanj­u, Zakon o zdravstven­om osiguranju, Zakon o multinacio­nalnim operacijam­a i Zakon o proizvodnj­i i prometu naoružanja i vojne opreme. Na taj način ćemo privući strane investicij­e u naš sistem i našu namensku industriju. Našim civilnim licima ćemo omogućiti ostvarivan­je zdravstven­e zaštite u vojnozdrav­stvenim ustanovama. Zako o zdravstven­oj zaštiti će obezbediti da prihode koje ostvarujem­o kada pružamo zdravstven­u zaštitu građanima usmerimo u fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranik­a. To će rasteretit­i sistem odbrane, moći ćemo ostatak novca da usmerimo u neke druge stvari. D. Ramadani

 ??  ?? Idu bolji dani za vojsku: Pukovnik dr Saša
Trandafilo­vić
Idu bolji dani za vojsku: Pukovnik dr Saša Trandafilo­vić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia