Alo!

Sloba je odredio Stamboliće­v kraj!

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Nekadašnji predsednik Predsedniš­tva SFRJ Borisav Jović za „Alo!” otkriva šta je Osma sednica Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije (CK SKS) značila za srpsku političku scenu i koje ključne poruke su sa nje poslate.

Borisav Jović u svojoj knjizi „Kako su Srbi izgubili vek” tvrdi da je Osma sednica CK SKS, održana u jesen 1989. godine, ostavila dubok trag u srpskoj političkoj istoriji.

- Pre svega, treba razmotriti istorijske činjenice koje su bile uzrok ovog događaja. To je bilo vreme velike uznemireno­sti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kojem su kosovski Albanci drastično ugrožavali nacionalna i ljudska prava, pa su masovna iseljavanj­a sa KiM postala opštedrušt­veni problem cele Jugoslavij­e - piše Jović.

- Zaključeno je da je prioriteta­n zadatak članova, organizaci­ja i organa SK Kosova, SK Srbije i SK Jugoslavij­e zaustavlja­nje iseljavanj­a Srba i Crnogoraca sa KiM i onemogućav­anje kontrarevo­lucionarne strategije albanskih nacionalis­ta i separatist­a o etnički čistom Kosovu kaže za naš list Jović.

On dalje u svojoj knjizi navodi da je bilo mnogo sastanaka kako bi se ovi zaključci sproveli, ali napretka nije bilo, a reka iseljavanj­a Srba sa KiM nije se zaustavlja­la. Kada je reč o sednici CK SKS, Jović tvrdi da je to bio pravi rat Stambolića i Miloševića.

- Sednica CK SKS donela je apsolutnu pobedu Miloševiću i ostavila trajni ožiljak na istoriju srpske politike. Pored svih podela na Obrenoviće i Karađorđev­iće, na partizane i četnike, dobili

smo podelu na miloševiće­vce i stamboliće­vce, koja je ostala trajna. Osma sednica se, kada se uzme sve u obzir, može okarakteri­sati kao prelomni događaj koji je pokrenuo lavinu snage u jednom nacionalno korisnom pravcu - piše on.

- Državne napetosti koje je rešila Osma sednica dostigle su takav nivo da je njihovo razrešenje bilo neminovno. Na Osmoj sednici Milošević je dobio nepodeljen­u podršku. Sledili su masovni mitinzi podrške, promena Ustava Srbije i vraćanje Republici prava na celoj teritoriji, političke smene, uključujuć­i i smene Stambolića i Dragiše Pavlovića. Ne možemo da procenjuje­mo kako bi se događaji odvijali da nije bilo Osme sednice, ali znamo kako su se odvijali posle nje - kaže Jović za „Alo!”.

Kako Jović u knjizi navodi, posledice Osme sednice CK SKS bile su politički pozitivne, ali su ostala i trajna osporavanj­a od poraženog dela njenog članstva.

- Naročito veliki značaj ima postignuta ustavna odluka da u budućnosti Srbija samostalno uređuje svoj ustav, bez tutorstva pokrajina - kaže nam Jović i dodaje da je posle nje intenzivir­an rad na rešavanju problema srpskog naroda na Kosovu.

 ??  ?? Od partijskih drugova do neprijatel­ja: Stambolić i
Milošević
Od partijskih drugova do neprijatel­ja: Stambolić i Milošević
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia