Alo!

Prljavštin­o, miči mi se iz kujne!

Posle kuvanja, šporet mora da se čisti

- Piše: JOVANA NIKOLIć jovana.nikolic@alo.rs

Volimo da kuvamo, još više da jedemo, ali kada treba da očistimo haos u kujni i uklonimo zakorelost i prljavštin­u sa tiganja i šerpi, tada nam već pada mrak na oči. Kuhinja je definitivn­o jedna od najčešće korišćenih prostorija u kući, koja zahteva najviše pažnje, ali i truda da se održi čistom i urednom. Zato ne gubite vreme i ne trošite novac na raznorazne hemikalije za čišćenje, već pomoć trikova koji slede olakšajte sebi život i prionite na posao.

Da sudopera zablista

Prljava sudopera, zajedno sa aparatima poput sokovnika, tostera i rerni, da se mi žene pitamo, može slobodno da ide do đavola, što dalje od kuhinje. Međutim, kako prosto ne možemo bez nje, čistimo je dok ne zasija, a evo i cake koja će vam u tome pomoći - izopropil alkohol. Prvo operite sudoperu kako inače radite i dobro je obrišite, da nema ni kapi vode u njoj. Zatim, zgrabite krpu i na nju sipajte izopropil alkohol i počnite da trljate. I ne zaboravite rukavice. Nakon samo nekoliko trenutaka, oduševićet­e se blistavošć­u vaše sudopere.

Besprekorn­a drvena daska za sečenje

Čišenje drvenih daski za sečenje zaista može da bude izazov, s obzirom na to da ih ne smemo jednostavn­o ubaciti u mašinu za sudove ili ih potopiti u vodu, jer će se raspasti. Zato vam je za njen besprekora­n izgled potrebno nekoliko sastojaka koje sigurno imate kod kuće: limun, so, sirće i soda bikarbona.

Pospite sodu bikarbonu po dasci, presecite limun napola i njime očistite površinu daske. Potom je dobro isperite vodom, obrišite peškirom i stavite uspravno kako bi se osušila sa svih strana.

Drveni predmeti zaista znaju da pokupe mirise, naročito kada na njima seckate beli luk. No, imamo rešenje i za to - sirće. Samo prebrišite dasku sirćetom i šmek će nestati.

Zbogom zagorelost­i

Ovaj genijalni trik je odličan za one trenutke kada nam brašno zagori u tiganju ili nam se kolač zalepi za pleh. Da ne bi radilo mučno trljanje i zglobovi, sipajte sirće na dno zagorele šerpe i pustite da se kuva dok fleke ne počnu da se skidaju. Posle toga još malo brisnite i gotovo. Ali ako se radi o baš tvrdoglavi­m mrljama, potreban vam je detrdžent, vinski prašak za pecivo, soda bikarbona i neka stara kartica, poput one kreditne, za struganje. U zagoreli tiganj sipajte jednaku količinu sode i vinskog praška, nekoliko kapi detrdženta i toliko vruće vode da može da se formira pasta koja će prekriti celu zagorelu površinu. Ostavite tako nekoliko minuta, pa počnite sa struganjem.

ćao, rđo s escajga

Ne bacajte noževe i viljuške čim primetite rđu po njima, jer rešenje za to leži u limunu i toploj vodi. U neku činiju ili čašu sipajte sok od pola limuna i pola šolje vode i u tu tečnost ubacite escajg. Ostavite tako deset minuta, a potom ih dodatno prebrišite da biste potpuno uklonili rđu sa njih.

Pasta za čišćenje rerne

Potrebno vam je pola šolje vode, pola šolje sode bikarbone i jedna kašika detrdženta. Formirajte pastu, pa je sunđerom razmažite po čitavoj rerni. Pustite je da odstoji pola sata. Nakon toga, isperite čistim sunđerom sa toplom vodom. Ponavljajt­e ispiranje dok ne budete sigurni da ste sve dobro uklonili.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia