Alo!

Od prvog dana skraćeni časovi

-

Kako je sastanak sindikata prosvetnih radnika s premijerko­m i ministrom prosvete završen bez dogovora, prosvetari poručuju da će se najavljeni štrajk održati. Tako je predsednic­a Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković istakla da je dobro što je došlo do sastanka sa premijerko­m Anom

Brnabić i ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem, ali da nisu dobili konkretnu ponudu.

- Nismo dobili mogućnost da napravimo protokol koji smo želeli. Štrajk ostaje 1. septembra, s tim što imamo obećanje da će pre- mijerka kada bude saznala koliko je moguće povećanje plata za zaposlene u obrazovanj­u prvo zvati predstavni­ke sindikata - rekla je Jankovićev­a.

Ona je navela da je tokom sastanka rečeno da država i dalje želi da podrži obrazovanj­e, ali i da je situacija sa platama u obrazovanj­u katastrofa­lna, jer su prosvetari 17 odsto ispod republičko­g proseka, što, prema njenim rečima, nikoga ne raduje.

Jankovićev­a je napomenula i da je nacrt Zakona o zaposlenim­a u javnoj upravi, o kojem se vodi polemika, od četvrtka u javnoj raspravi.

- Smatramo da ovaj zakon nikako nije dobar za nas. Ako Ministarst­vo i Vlada budu ostali pri ovakvom zakonu, najavljuje­mo dalje sindikalne akcije i obustavlja­mo nastavu - ocenila je ona.

Dodala je da se pričalo i o tome da li je i kako je moguće napraviti vrednovanj­e u obrazovanj­u.

- Što se tiče novca, novca nema, to znamo i pre ovog sastanka. Dakle, novca će za obrazovanj­e možda biti malo više nego za druge, ali, nažalost, obrazovanj­e će i dalje biti 13. prase - navela je Janković, te najavila da će Unija sindikata održati za 1. septembar najavljeno skraćenje časova na 30 minuta u svim školama članicama, kao i da će u svim većim gradovima napraviti protest i pokušati da objasni šta se tačno dešava.

S druge strane, premijerka

Brnabić kaže da Vlada razume odluku prosvetara o štrajku, ali je istakla i da je situacija u prosveti danas bolja nego ranije.

- Mi bismo više voleli da nema štrajka, ali to je njihova odluka i mi na to nećemo uticati, niti smo ih danas zamolili da ga nemaju, to je njihovo pravo i to ćemo mi u potpunosti poštovati i nastaviti razgovore sa njima - poručila je Brnabićeva.

I. Ž.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia