Alo!

STRANCIMA ZEMLJIŠTE TEK ZA DESET GODINA!

-

Stranci bi mogli da kupuju zemljište od privatnih lica tek za deset godina, i to najviše dva hektara, poručio je juče ministar poljoprivr­ede, šumarstva i vodoprivre­de Branislav Nedimović, objašnjava­jući da to propisuju izmene Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu.

Kako je istakao, ne očekuje probleme u vezi s procedurom i usvajanjem izmena zakona, te primećuje da su u javnosti i dalje prisutne dileme u vezi s mogućnosti­ma da pravna lica kupuju zemlju.

- Član 85 Ustava jasno navodi pod kojim uslovima i kako strana pravna lica mogu da dođu u situaciju da budu vlasnici imovine. Da li će pravna lica kupovati zemljište, domaća pravna lica apsolutno, a strana pravna lica - samo ako postoji poseban međunarodn­i sporazum koji mora da bude ratifikova­n u Skupštini - naveo je Nedimović, te dodao da to važi samo za državljane članica EU, na osnovu elemenata ugovorenih 2008. prilikom potpisivan­ja SSP-A.

Ministar je podsetio da je za danas predviđena rasprava u parlamentu o predlogu u načelu, a zatim i o amandmanim­a, te izrazio očekivanje da izmene budu usvojene u narednih nekoliko dana.

- Raduje me da vidim da postoji široka saglasnost o ovom pitanju. Možda to neko ne želi da prizna, ali to je činjenica. Zakon će stupiti na snagu na vreme. Videćete, stupiće na vreme baš kada treba - uveren je Nedimović.

Skupština Srbije počeće danas novu vanrednu sednicu, na čijem dnevnom redu su predložene izmene i dopune Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu, koje će stranim državljani­ma ograničiti kupovinu zemljišta. Izmene i dopune Zakona o poljoprivr­ednom zemljištu upućene su Skupštini Srbije na usvajanje po hitnom postupku, a taj zakon treba da spreči potpunu liberaliza­ciju prometa poljoprivr­ednog zemljišta, što je bilo predviđeno Sporazumom o stabilizac­iji i pridruživa­nju (SSP).

Naime, bilo je predviđeno da 1. septembra počne primena odredbi SSP-A koje izjednačav­aju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivr­ednog zemljišta. I. Ž.

 ??  ?? U Skupštini je za danas predviđena rasprava o Zakonu o poljoprivr­ednom
zemljištu
U Skupštini je za danas predviđena rasprava o Zakonu o poljoprivr­ednom zemljištu
 ??  ?? Ministar Branislav Nedimović
Ministar Branislav Nedimović
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia