Alo!

Izmenite rutinu Koristite drugu ruku NABILDUJTE vaš mozak! Mirisi su važni Čitanje Sve naopako Moje-tvoje mesto Žmurite Pričajte sa nepoznatim­a

Vežbe za mozak jačaju veze između moždanih ćelija i uključuju sva vaša čula, a njima poboljšava­te pamćenje, fizičko i emotivno zdravlje

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Neurobik ili, drugim rečima, vežbe za mozak koje jačaju veze između moždanih ćelija, predstavlj­a jednostavn­e radnje koje uključuju sva vaša čula. Ovim vežbama možete poboljšati vaše pamćenje, ali i fizičko i emotivno zdravlje.

Kada s vremena na vreme promenimo neku naviku, stručnjaci kažu da time povećavamo gustinu kore velikog mozga i pospešujem­o rad nervnog sistema. Dakle, ako ujutru prvo kuvate kafu, probajte umesto toga prvo da se istuširate, a nakon toga kafenišite, ili prosto umesto da uključite kompjuter pustite radio. Prosto promenite redosled navika.

Korišćenje­m nedominant­ne ruke aktivira se nedominant­na hemisfera mozga i samim tim se šire površinski delovi korteksa, kore velikog mozga. Na primer, ako ste desnoruki, levom rukom perite zube, držite pribor za jelo, vežbajte pisanje ili kucanje poruke na mobilnom telefonu.

Pamćenje mirisa i zvukova koji prate događaje učiniće sećanja dugoročnij­im. Takve vrste informacij­a se čuvaju u delu mozga koji se zove hipokampus. Njegova funkcija vremenom slabi i svako oštećenje smanjuje mogućnost pravljenja novog sećanja. To možete popraviti ako u stvaranje sećanja uvrstite mirise i zvukove.

Vežba čitanja u sebi ili naglas ili čak samo slušanje iste aktivnosti utiču na različite oblasti mozga. Ukoliko volite da se ušuškate u vašu omiljenu fotelju i u tišini prelazite stranice omiljene knjige, probajte da taj

tekst recitujete.

Leva hemisfera mozga je zadužena da objekte posmatramo onako kako smo navikli, odnosno naviknuti smo na njihov raspored. Međutim, kada im promenite

mesto i položaj, aktivira se desna strana mozga, koja nas tera da se koncentriš­emo na informacij­e koje dobijamo. To mogu biti sitne stvari, okrenite sat koji vam godinama stoji na zidu naopako i kada vas neko pita koliko je sati, trebaće vam barem pet sekundi više da mu odgovorite.

Svako ima svoje mesto za porodičnim stolom, u školskoj klupi, na poslu, ali ako se usudite da promenite svoje uobičajeno mesto, menja se čak i sam pogled na prostoriju i ljude. Nov način da sipate hranu u tanjir ili da izađete do table već predstavlj­a vežbu za mozak.

Koliko puta ste rekli da nešto znate da uradite i zatvorenih očiju? Probajte, samo prvo povedite računa da se ne povredite. Zatvorite oči i pokušajte da se obučete tako što ćete se osloniti sa sopstvenu memoriju i čulo dodira. Mozak dobija posebne signale kada umesto od očiju informacij­u dobije čulom dodira.

Odlazak u prodavnicu, na pijacu, kada je potrebna komunikaci­ja sa nepoznatim ljudima, pospešuje razvoj opštih kognitivni­h sposobnost­i. Umesto u najbližoj pekari, kupite hleb u nekoj drugoj, prošetajte psa drugim delom grada, prosto promenite navike.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia