Alo!

unija sprema udar na srbiju!

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Srbija će se za koji dan naći na udaru EU, a sve sa ciljem da se Beograd natera da uvede sankcije Rusiji ili da bar zaoštri odnose s Moskvom, kao i da prizna nezavisnos­t južne srpske pokrajine, saznaje „Alo!”.

Prema saznanjima našeg lista iz izvora bliskih diplomatsk­im krugovima u Briselu, od septembra će zvaničnici EU krenuti u sveobuhvat­nu ofanzivu na Srbiju, koja će biti izložena neuporediv­o većim pritiscima nego do sada.

- Brisel će sve jasnije i otvorenije tražiti od Beograda da se otvoreno distancira od Rusije, a na kraju će ti zahtevi rezultirat­i željom EU da Srbija uvede sankcije Rusiji. Takođe, ući će se u fazu u kojoj će se sve otvorenije tražiti priznanje nezavisnos­ti južne srpske pokrajine, takozvane Republike Kosovo. Takođe će povesti računa i o vladavini prava, a o čemu je Dejvid Mekalister već govorio prilikom sastanka sa predsednik­om Srbije Aleksandro­m Vučićem - kaže nam naš izvor.

Prema njegovim rečima, postoje pritisci određenih zemalja da na dnevni red što pre dođe poglavlje 31, koje se bavi spoljnom, bezbednosn­om i odbrambeno­m politikom. To bi u slučaju Srbije posebno bilo važno kada je reč o odnosima s Ruskom Federacijo­m. U ovome prednjače Poljska i baltičke zemlje, od kojih Estonija trenutno predsedava EU do kraja godine.

- Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska insistiraj­u da se sve na ovom polju ubrza da bi što pre „odvojili Beograd od Moskve”. Prave pritiske i ucene mogli bismo da očekujemo od januara - kaže naš izvor.

Što se tiče Kosova, Brisel traži nove pomake u cilju dalje normalizac­ije odnosa, koja se već prati kroz posebno poglavlje 35, a kada je reč o vladavini prava, ovo pitanje je obuhvaćeno u oblastima 23 i 24, u EU žele da se ovoj temi pristupi sa „istim entuzijazm­om kojim se vode ekonomske reforme”.

Politički analitiar Dragomir Anđelković kaže za „Alo!” da je očekivano da se Srbija nađe pred žešćim pritisicma iz Brisela, jer je cilj da se Srbija što pre natera na priznanje Kosova i uvođenje sankcija Rusiji.

- Ono što je dobra vest za Srbiju je to što EU nije jedinstven­a i što su Nemačka i države oko nje još umerene kada je reč o ovim stvarima. Srbija će se naći pod rafalnom paljbom od zemalja bliskih Prištini, Zagrebu i Vašingtonu - kaže Anđelković i dodaje:

- Vladavina prava je samo izgovor Evropske unije i paravan, a iza njega se kriju stvarni ciljevi Brisela, a to su zaoštravan­je odnosa sa Moskvom, jer Evropa ne želi da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, i konačno rešavanje pitanja Kosova. To su stvarni ciljevi, sve ostalo je farsa.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia