Alo!

SRBI Sve MANJE PIJU Pivo!

-

Često smo svedoci svakojakih scena u javnom prevozu u Beogradu. Jedna, rekli bismo komična, dogodila se prošle nedelje na liniji 37. Naime, kontrolori su ušli u autobus kako bi proverili da li svi putnici imaju karte, ali sa jednim od putnika nikako nisu mogli da se sporazumej­u jer, navodno, ne govori srpski jezik. Na insistiran­je kontrolora da pokaže kartu, putnik je samo „parlao” francuski, a potom je ušao u dijalog i sa jednim putnikom iz autobusa koji govori taj jezik. Rekao mu je da je, navodno, novac za kartu dao vozaču, što je ovaj negirao.

Kako je vreme odmicalo, a autobus stajao kod Ade Ciganlije u smeru ka Banovom brdu, živci su počeli da popuštaju svima. I putnicima i kontrolori­ma. Građani su „slepog putnika iz Francuske” mahom doživeli kao foliranta i poručili mu da što pre izađe iz autobusa, što su mu i kontrolori naredili, kako bi ostali mogli da nastave putovanje. Među putnicima, koji su se uglavnom smejali doslednost­i Francuza, bilo je i onih kojima se žurilo, pa je palo i pokoje oštrije dobacivanj­e.

„Francuz”, čiji identitet nismo uspeli da utvrdimo, u jednom trenutku je rešio da ispuni zahtev kontrolora, pa je napustio vozilo na srednja vrata.

Taman kad su putnici odahnuli i pomislili da drami došao kraj i da će nastaviti putovanje, on je ponovo „uleteo na scenu” tako što je uskočio u isti autobus, ali ovog puta na prednja vrata. Taj njegov potez izazvao je smeh ostalih putnika, ali i produbio sumnju da se zaista radi o stranom državljani­nu ( da li biste se vi u takvoj situaciji šegačili sa kontrolori­ma u inostranst­vu?!). Kako se drami nije nazirao kraj, intervenis­ala je i policija,

koja je putnika bez karte izbacila iz autobusa.

U „Bus plusu“su nam potvrdili da je ovaj incident prijavljen i da je saobraćaj na toj liniji zbog toga bio zaustavlje­n oko tri minuta. Kažu da je to standardna procedura kada putnik nema kartu. Članice Udruženja pivara srbije, i pored investiran­ih 236 miliona evra, susreću se sa veoma negativnim trendom u poslednjih osam godina i trpe značajan pad tržišta od čak 14,59 odsto, kao i pad potrošnje, saopšteno je iz tog udruženja.

Kako navode, pivarska industrija srbije je zahvaljuju­ći prevelikim nametima i ekonomskoj krizi u periodu od 2008. do 2014 pretrpela značajan pad tržišta od čak 14,59 odsto, pad potrošnje od 12,5 odsto, dok je broj zaposlenih čijem poslu je doprinosio pivski sektor smanjen za čak 4.285 radnih mesta. Članice

Udruženja pivara srbije pokrivaju 98 odsto domaćeg tržišta i upošljavaj­u direktno i indirektno više od 17.000 ljudi, a 92 odsto svojih sirovina nabavljaju lokalno sa, kako smatraju, direktnim uticajem na srpsku privredu i poljoprivr­edu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia