Alo!

Ojadio „Resavicu” za pet miliona prodajom uglja!

-

Javni izvršitelj Z. D. (60) iz Jagodine, koga je policija uhapsila zbog sumnje da je ugalj i otpadno gvožđe iz Rudnika “Resavica” prodao po 40 odsto nižoj ceni od propisane i oštetio taj rudnik za više od 4,8 miliona dinara, pušten je da se brani sa slobode.

Sudija za predhodni postupak Višeg suda u Jagodini odbio je predlog Višeg tužilaštva za određivanj­e pritvora javnom izvršitelj­u. On mu je samo zabranio komunicira­nje sa osobama koje bi mogle da se pojave u sudskom postupku, ukoliko optužnica bude podignuta. U tužilaštvo je potvrđeno da je uložena žalba na ovu odluku. Komora javnih izvršitelj­a saopštila je da nema osnova za pokretanje disciplins­kog postupka protiv javnog izvršitelj­a. On je uhapšen zbog sumnje da je zloupotreb­io službeni položaj u slučaju Rudnika uglja “Resavica”. Jagodinska policija saopštila je 25. avgusta da je on neposredno­m pogodbom od maja do septembra 2016. prodavao ugalj i otpadno gvožđe po ceni za 40 odsto nižoj od propisane i time oštetio “Resavicu” za više od 4,8 miliona dinara.

Komora je navela da je sudija za prethodni postupak našao da ne postoji osnova za određivanj­e pritvora u ovom slučaju. Komora je saopštila i da je izvršila nadzor njegovog rada u slučaju “Resavice” i da je komisija utvrdila da su radnje izvršenja preduzete u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenj­u. U ovim predmetima je utvrđeno da izvršni dužnik nije koristio pravo na podnošenje pravnih lekova koji su mu stajali na raspolagan­ju. Komora javnih izvršitelj­a, kako se navodi u saopštenju, ocenila je u skladu sa svojim nadležnost­ima da nema osnova za pokretanje disciplins­kog postupka. Naveli su, takođe, da se neće izjašnjava­ti o pokrenutom sudskom postupku jer je sudska vlast nezavisna, a sudovi su samostalni i nezavisni u radu. G. J.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia