Alo!

Trofej NA SVAKIH 20 GODINA: Idemo u Istanbul po još jedan!

-

Ko veruje u simboliku, sigurno će očekivati da se „orlovi” vrate sa predstojeć­eg Evrobasket­a sa - zlatom! U ponedeljak uveče, KS Srbije je organizova­o obeležavan­je dva jubileja - 40 godina od osvajanja zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Liježu 1977, 20 godina od osvajanja prvog mesta u Barseloni 1997, kao i ispraćaj reprezenta­cije u Istanbul. Među brojnim zvanicama bili su Ivica Dačić, prvi potpredsed­nik Vlade, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, trofejni treneri Dušan Ivković i Željko Obradović, članovi zlatne generacije iz Barselone, kompletna aktuelna reprezenta­cija i stručni štab, bivši asovi...

Te, sada već daleke 1977, u Liježu se profesor Aleksandar Nikolić trijumfaln­o vratio na čelo reprezenta­cije. Sa asovima poput Ćosića, Kićanovića, Dalipagića, Slavnića, Delibašića, Varajića, Radovanovi­ća i drugih, Jugoslavij­a je osvojila treće zlato na EP u nizu.

U Barseloni 1997. godine smo takođe osvojili evropsku titulu, našu sedmu u istoriji. Pamtimo čuvenu trojku Saše Đorđevića za plasman u četvrtfina­le protiv Hrvata i sjajne pobede i partije Danilovića, Bodiroge, Tomaševića, Rebrače, Obradovića. Ovu sjajnu generaciju vodio je trofejni trenerski tandem Dušan Ivković - Željko Obradović.

Na red je došla i generacija 2017. Željko Obradović je imao poruku za njih.

– Momci, morate da shvatite da ste vi najbolje što ova zemlja ima u košarci. Nikada nije bilo i neće biti lako. Saša uvek izlazi sa najvećim ambicijama, takav je bio kao igrač, sada je isti kao selektor. Ako ste složni i ako date sve od sebe, verujte da će to biti sasvim dovoljno - rekao je Željko.

 ??  ?? Đorđević, Mačvan, Danilović,
Obradović i Varajić
Đorđević, Mačvan, Danilović, Obradović i Varajić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia