Alo!

NASER ORIĆ ISKOPAO OČI SUDIJI, PA GA ZAKLAO!

-

Prema optužnici pred sudom BIH, Naser Orić je kao komandant svih jedinica koje su bile podređene štabu TO Srebrenica, učestvovao u oružanim napadima na civilno stanovništ­vo srpske nacionalno­sti. Cilj im je bio da proteraju srpsko stanovništ­vo sa područja opštine Srebrenica, uspostave potpunu kontrolu nad tom teritorijo­m i stvore etnički čisto područje.

Vršili su ubistva i povrede telesnog integritet­a, primenjiva­li mere zastrašiva­nja i terora, mučenja i nečovečnog postupanja, palili i uništavali imovinu civilnog stanovništ­va sa ciljem da šire strah među stanovništ­vom srpske nacionalno­sti, te da civilno stanovništ­vo primoraju da napusti mesto svog prebivališ­ta i preseli se u Republiku Srbiju.

U julu 1992. godine organizova­li su napad na mesto Zalazje, u Donjim Potočarima, opština Srebernica, u kojem je živelo većinsko srpsko stanovništ­vo. Pre napada je u mestu Lehovići, kod sela Šušnjari, u ranim jutarnjim časovima izvršeno postrojava­nje pripadnika jedinice “Kondori” i pripadnika TO Srebenica i tom prilikom je Naser Orić održao pozdravni govor i izdao naređenje da se krene u napad na Zalazje, da se srpsko stanovništ­vo potpuno protera sa teritorije opštine Srebernica rečima:

- Napadamo na Zalazje, da se isteraju Srbi i četnici iz Srebenice.

Imate odrešene ruke u slučaju da nekog zarobite, možete mu raditi šta god hoćete, što stignete, čistite, samo da oslobodimo, da ih oteramo odatle, ne ostavljajt­e ni kokoši ni svinje, ništa.

Prilikom napada zarobljeni su civili, koji su na putu koji vodi prema Srebenici udarani i psovani i na kraju preklani. Jednog od njih je sam Orić Naser izdvojio, sudiju Slobodana Ilića, pa ga udarcem nogom oborio na zemlju, zatim mu levom nogom klekao na grudi i obratio mu se rečima: „Gde si, sudija? Hoćeš li sad suditi?”, Potom je izvadio nož, kojim mu je iskopao oba oka i na kraju ga preklao, pri čemu Slobodan Ilić nije ispustio nikakav krik.

Tom prilikom preklano je devet Srba. Posmrtne ostatke tih osoba, po naredbi Nasera Orića, utovarili su u prikolicu kamiona i odvezli prema Srebrenici, gde su ih pripadnici jedinice “Kondori” istovarili iz kamiona i ubacili u raku koja je prethodno iskopana bagerom, a potom je nabacivanj­em zemlje preko tela zakopali. E. A.

 ??  ?? Naser Orić za vreme rata u BIH
Naser Orić za vreme rata u BIH

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia