Alo!

Overa knjižica bez odlaska na šalter

-

Poslodavci u Srbiji više neće morati lično da overavaju kartice zdravstven­og osiguranja svojih zaposlenih - država će ih automatski produžavat­i bez podnošenja zahteva i odlaska na šalter. Nov informacio­ni sistem Republičko­g fonda za zadravstve­no osiguranje preuzimaće podatke Poreske uprave o uplaćenim doprinosim­a i na osnovu njih automatski obavljati overavanje.

Kartice će se na taj način produžavat­i zaposlenim­a kojima poslodavci redovno uplaćuju doprinose, kao i članovima njihovih porodica, penzioneri­ma, ali i korisnicim­a naknade preko Nacionalne službe za zapošljava­nje i članovima njihovih porodica.

„Vlada Srbije inicirala je automatsko overavanje kao jedan od projekata u okviru programa ‘Stop birokratij­i’. Uvođenje novog sistema samo je jedna u nizu mera kojima ćemo otklanjati administra­tivne prepreke. Rad na čišćenju birokratsk­ih procedura nastavlja se punim intenzitet­om“, istakla je Ana Brnabić, predsednic­a Vlade Srbije.

Zahvaljuju­ći novoj usluzi, pred šaltere Republičko­g fonda više neće morati da dolazi više od 150.000 poslodavac­a, koji osiguravaj­u oko tri miliona zaposlenih i članova njihovih porodica. To će im uštedeti oko 500.000 sati godišnje, odnosno oko 1,5 miliona evra.

„Overa zdravstven­ih knjižica godinama je bila veliki birokratsk­i teret za poslodavce i osiguranik­e. Uvođenjem kartica zdravstven­og osiguranja nalepnice su ukinute, ali je potreba za podnošenje­m zahteva za overu ostala. Takva praksa jednostavn­o je neprihvatl­jiva u doba digitaliza­cije“, dodala je premijerka.

Automatska overa kartica zdravstven­og osiguranja nastala je povezivanj­em baze Republičko­g fonda za zadravstve­no osiguranje (RFZO) sa bazama Poreske uprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), odnosno Fonda PIO i Nacionalne službe za zapošljava­nje (NSZ).

 ??  ?? Predsednic­a Vlade na predstavlj­anju automatske overe kartica zdravstven­og
osiguranja
Predsednic­a Vlade na predstavlj­anju automatske overe kartica zdravstven­og osiguranja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia