Alo!

ŠPANIJA PRED RATOM!

„Madrid je spreman, uspostavić­emo zakon i demokratij­u ako se separatist­i usude na takav korak”, poručila potpredsed­nica vlade Soraja de Santamarij­a

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Novi španski građanski rat! Naime, nakon najava katalonski­h vođa da će danas proglasiti nezavisnos­t, iz Madrida su poručili da će odgovor „biti žestok i da neće dozvoliti cepanje zemlje”.

- Ako proglase nezavisnos­t, biće doneta odluka u cilju uspostavlj­anja zakona i demokratij­e. Vlada u Madridu je spremna - navela je Soraja Saens de Santamarij­a, potpredsed­nica španske vlade.

Najveće evropske zemlje, Francuska i Nemačka, jasno su poručile da neće priznati Kataloniju ukoliko unilateral­no proglasi nezavisnos­t.

- Ukoliko bude usvojena deklaracij­a o nezavisnos­ti, biće unilateral­na i neće biti priznata. Katalonija ne može biti definisana glasanjem koje je organizova­o pokret za nezavisnos­t pre nedelju dana - izjavila je Natali Loazo, francuska ministarka za evropske poslove.

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovaral­a je sa španskim premijerom Marijanom Rahojem o katalonsko­j krizi i naglasila podršku koju pruža jedinstvu Španije, istovremen­o ohrabrujuć­i više dijaloga. Portparol nemačke vlade juče je saopštio novinarima da je Merkelova sa premijerom Španije razgovaral­a u subotu, a da je istog dana o situaciji u Kataloniji pričala i sa Žanklodom Junkerom, predsednik­om

Evropske komisije. Podsećanja radi, u Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnos­ti koji je španski sud suspendova­o, a vlada u Madridu proglasila nezakoniti­m. Referendum je obeležilo policijsko nasilje i veliki broj povređenih građana i policajaca. Više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnilo se za otcepljenj­e od Španije.

 ??  ?? Policija je žestoko intervenis­ala na dan referendum­a Sa protesta protiv
nezavisnos­ti
Policija je žestoko intervenis­ala na dan referendum­a Sa protesta protiv nezavisnos­ti
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia