Alo!

Kad gljivice napadnu kožu

- Piše: EKIPA ALO!

Kada dođe do promena na koži, crvenilu, plikovima i sličnih simptoma, kažemo da se radi o lišaju. To je jedna od najčešćih gljivičnih infekcija kože koja se može lako prepoznati po crvenom kružnom osipu, koji može i ne mora da uzrokuje svrab. Infekcija se širi kontaktom kože s kožom zaražene osobe ili životinje. Može da se pojavi bilo gde na telu, a uzrokuje je plesan koja živi na ćelijama spoljnog sloja kože.

Kako sprečiti

Kako biste bili sigurni da se i vama neće pojaviti gljivice u obliku lišaja, potrebno je preduzeti nekoliko važnih koraka. Prvo na šta treba pripaziti je da se nakon diranja kućnih ljubimaca peru ruke.

Ako znate da neko ima lišaj, važno je da ne dolazite u kontakt s njegovim ličnim stvarima kao što su četka za kosu, peškir ili neki drugi predmet.

Jedna od poznatijih vrsta gljivičnog oboljenja je atletsko stopalo. Može se javiti na svim delovima tela, a najčešće između prstiju na nogama. Da biste sprečili pojavu ove bolesti, važno je da nikada ne hodate bosi po mokrim podovima u svlačionic­i i sličnim prostorija­ma, a dok vežbate pazite da uvek imate pamučne čarape. Lišaj se može pojaviti i na noktima, a ako ste odlučni da ga izbegnete, potrebno je da nosite suvu i čistu obuću, a na javnim mestima kao što su bazeni i tuševi da uvek nosite papuče.

Osoba mora biti svesna rizika koju lišajevi donose, pa tako treba da pere ruke češće kako bi se izbegla zaraza i da čisti prostorije

u kojima boravi.

Simptomi

Lišajeve je moguće prepoznati po suvoj koži, koja može biti crvena, i po svrabu i ljuskicama. Zahvaćeno mesto na koži je crveno, nepravilno i lagano izbočeno. Obratite se lekaru ako se osip ne povuče nakon dve nedelje jer su vam u tom slučaju potrebni lekovi.

Lišaj na licu

Pojave li se neugledne mrlje na licu, to može imati ozbiljne posledice ako se ne lokalizuje, budući da se nalazi blizu nosa, očiju i usta. Prepoznaće­te ih prema sledećim znakovima:

koža koja se ljušti

crveni osip

svrab

osip koji se pojavljuje na ušima, oko očiju, na nosu i obrazima

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia