Alo!

MAŽIĆA VIDIM U FINALU MONDIJALA!

„Milorad je proglašen za statističk­i najboljeg arbitra sveta, što je veliko priznanje. Rusija će biti kruna njegove karijere”

- Piše: KOLJA BESAROVIĆ konstantin.besarovic@alo.rs

Naš fudbalski arbitar Milorad Mažić je dobio još jedno priznanje, pošto ga specijaliz­ovani sajt “world referee” proglasio za najboljeg sudiju na svetu prema statističk­im podacima. On je prema bodovanju tog sajta najbolji sudija u poslednjoj deceniji, a iza njega su na listi Turčin Čunejt Čakir i penzionisa­ni britanski delilac fudbalske pravde Hauard Veb.

Šta ovo priznanje znači za Mažića i može li mu pomoći u daljoj karijeri, pokušali smo da saznamo kroz razgovor sa uglednim sudijskim ekspertom Rakom Đurovićem.

- “World referee” je jedna od agencija koje se bave sudijama. Da li je neki abitar najbolji na bazi ocena jeste pitanje na koje su mogu dati različiti odgovori, ali je sigurno da to što je Mažić na ovoj listi ispred arbitara kakvi su Čakir, Veb i Kujpers ozbiljno priznanje za našeg sudiju. To pokazuje kakav je fudbalski arbitar, pogotovo u situaciji kada je kod nas izložen pritiscima druge vrste - ističe na početku razgovora Đurović.

 Na kakve pritiske konkretno mislite?

- Mažić nije direktna meta pritisaka naših najvećih klubova, već se preko njega pokušavaju ostvariti neki drugi ciljevi. Vrlo je teško biti objektivan do kraja, a vi uvek više pamtite kad vas sudija ošteti nego kad vam nekom svojom odlukom pomogne.

Krajnji cilj klubova je da izvrše pritisak na organe

FSS-A da kod suđenja više vode računa o njihovim intersima.  Mažić bi iduće godine trebalo da sudi na Mondijalu u Rusiji. Šta od njega tamo očekujete?

- Svetsko prvenstvo u Rusiji bi, ako ne bude nekih pehova, trebalo da bude kruna Miloradove karijere. Mnogo će, naravno, zavisiti od toga koje će se reprezenta­cije naći u završnici Mondijala. Ako bude sreće i ako uđu one najbolje, arbitri iz tih zemalja će otpasti sa liste. Mažić bi mogao da sudi u samoj završnici, u polufinalu ili finalu šampionata u Rusiji.

 Drugo veliko takmičenje u kojem još nije dobio priliku da sudi finale je Liga šampiona.

- Činjenica je da jedan sudija u istoj sezoni retko dobija priliku da sudi finala Lige šampiona i svetskog ili kontinenta­lnog prvenstva, mada ima i takvih slučajeva. Mažićev problem je što dolazi iz male zemlje koja nema jaku ligu, kao i činjenica da mi još od vremena Mihajla Andrejević­a nemamo uticajne ljude u organima UEFA i FIFA. Mnogo je, recimo, lakše slovenačko­m sudiji Damiru Skomini da dobije takvu šansu, kad se zna da je predsednik UEFA njegov zemljak Aleksander Čeferin.

 Koliko još Mažić nože deliti pravdu na fudbalskim terenima?

- Prema sadašnjim propisima, još jednu sezonu posle Mondijala u Rusiji, dakle još dve godine. Ukoliko se, međutim, prihvati predlog Engleza da se pomeri sadašnja starosna granica za odlazak u sudijsku penziju, Mažić bi mogao produžiti svoju karijeru - zaključio je Đurović.

 ??  ?? Mažić može daleko na Mondijalu: Raka Đurović Dok ga naši pljuju, svi ostali
ga cene: Milorad Mažić
Mažić može daleko na Mondijalu: Raka Đurović Dok ga naši pljuju, svi ostali ga cene: Milorad Mažić
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia