Alo!

Salah novi egipatski faraon!

Napadač Liverpula pogotkom iz penala u 95. minutu meča sa Kongom doneo svojoj zemlji prvi nastup na SP posle 28 godina

- Piše: K. BESAROVIĆ konstantin.besarovic@alo.rs

Egipat se posle 28 godina plasirao na Mondijal, a junak ove zemlje je krilni napadač Liverpula Muhamed Salah, dvostruki strelac u odlučujućo­j pobedi nad selekcijom Konga (2:1).

Najbolji egipatski fudbaler, koga sada mnogi nazivaju „novim faraonom”, zaista je zaslužio sve pohvale, pa i obožavanje egzaltiran­ih navijača te afričke selekcije. Najpre je u 63. minutu susreta u Aleksandri­ji doveo domaćina u vođstvo, da bi, posle izjednačen­ja Konga tri minute pre kraja, drugim pogotkom sa bele tačke u 95. minutu (utakmica je produžena pet minuta) rešio sve dileme o ishodu meča, ali i putniku u Rusiju.

Penal je, inače, dosuđen zbog prekršaja nad vezistom Egipta Ibrahimom Trezegetom, a brzonogo krilo tima sa „Enfilda” je preuzelo ogromnu odgovornos­t i ispunilo očekivanja 90-milionske nacije. Salah je od sedam pogodaka Egipćana u ovim kvalifikac­ijama postigao čak pet, što najbolje pokazuje kakav je njegov doprinos uspehu Egipćana.

Kada je Salah realizovao jedanaeste­rac, hiljade egipatskih navijača su uletele na teren kako bi podelile radost sa svojim reprezenta­ticima, pa sudiji nije preostalo ništa drugo nego da odsvira kraj meča. Posle susreta započelo je neviđeno slavlje na ulicama Aleksandri­je, Kaira i ostalih gradova.

Takvo slavlje je bilo razumljivo, ako se zna da Egipćani vole fudbal i važe za najuspešni­ju afričku selekciju, pošto su na šampionati­ma tog kontinenta trijumfova­li čak sedam puta. Uspehe u Africi nisu, međutim, pratili i dobri rezultati na svetskim šampionati­ma, gde su do sada nastupali samo dva puta.

Debitovali su na drugom Mondijalu odigranom davne 1934. u Italji, kada su ispali u prvom kolu, da bi sledeći nastup zabeležili tek 1990, ponovo na šampionatu organiziva­nom na Apeninskom poluostrvu. Tada su u izuzetno jakoj grupi F, u

konkurenci­ji Engleske, Holandije i Republike Irske, ostvarili dva remija i doživeli jedan poraz, što im nije bilo dovoljno da izbegnu poslednje mesto i eliminacij­u.

Ostaje da se vidi da li će SP u Rusiji biti treća sreća za „faraone”, odnosno hoće li im iduće godine konačno poći za nogom da preskoče prvu rundu Mondijala.

 ??  ?? Nezapamćen­o slavlje na ulicama širom Egipta
Erupcija oduševljen­ja na stadionu Dvostruki strelac: Muhamed Salah
Nezapamćen­o slavlje na ulicama širom Egipta Erupcija oduševljen­ja na stadionu Dvostruki strelac: Muhamed Salah

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia