Alo!

Patrijarh se stidi zbog Grigorija!

- Piše: J. ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Po ko zna koji put vladika zahumsko-hercegovač­ki svojim postupkom je učinio da ga se SPC i sam poglavar, patrijarh Irinej, zastide, uspeo je da ih obruka, ali i šokira i zgrozi. Time što je malobrojne Srbe u Dubrovniku iz sumanutih razloga izbacio na ulicu i, logično, izavao njihov revolt, još jednom je opravdao titulu vladike koji radi sve na svoju ruku i suprotno od onoga što propagira Njegova svetost patrijarh.

Ovim rečima je izvor „Alo!” iz Patrijarši­je prokomenta­risao to što je vladika Grigorije naredio da jedini legitimni predstavni­ci Srba iz Dubrovnika, većnici SNV-A, napuste malu kancelarij­u od svega 15 metara kvadratnih, za koju su Crkvi i hercegovač­koj eparhiji godinama uredno plaćali mesečni zakup u iznosu od 2.000 kuna.

Prema rečima našeg izvora, nezadovolj­stva oko 3.500 dubrovački­h Srba, koji peticijom traže od patrijarha Irineja da ih izuzme iz jurisdikci­je nedostojno­g vladike, sasvim je opravdano i sigurno će se ta tema pokrenuti na narednoj sednici Sinoda SPC, kada će Grigorije biti pozvan da sve objasni i da „položi sve račune”.

- Njegova svetost se svakog božjeg dana bori za Srbe, koji su manjina kako u Hrvatskoj, tako i svuda, a šta radi Grigorije? On je ovim pokazao da ga za to nije briga, da ga ne muči položaj naših ljudi tamo, da mu je svejedno da li će oni možda preći u katolike kako bi život svoj učinili podnošljiv­ijim - kaže on.

Dodaje i da je patrijarh odavno „kivan” na vladiku Grigorija i razočaran njegovim postupcima.

- Umešao se ničim izavan u predsednič­ke izbore u Srbiji, podržavao javno jednog kandidata, u to upetljao i vladiku Porfirija, koji je posle morao javno da se ograđuje i da traži da ga taj kandidat izbaci iz svojih spotova. Kasnije je napadao predsednik­a Vučića na jednoj televiziji, i na stranu to što patrijarh i Vučić imaju odličnu komunikaci­ju, Grigorije kao velikodost­ojnik SPC nije smeo da se meša u politiku. Za vreme trajanja Sabora SPC medijima je davao pogrešne informacij­e, koje su narušavale ugled SPC. Sve to patrijarha je, naravno, povredilo. Ali mislim da je sada zaista prevršio svaku meru - kaže naš izvor.

I verski analitičar Draško Đenović trvrdi da je vladika Grigorije tim postupkom pokazao da ga je baš briga za Srbe u Dubrovniku.

- Kada se sa strane pogleda ova situacija, postavja se pitanje da li Crkva ima sluha za potrebe svog naroda i da li je možda SPC odlučila da zatvori svoju pravoslavn­u crkvu u Dubrovniku da sutra više ne bude ni sveštenika i da i ono malo Srba ode negde. Jer vi ako njima ne održite nacionalni identitet, a to jeste zadatak Veća Srba, koje je sada završilo na ulici, vi tamo neće imati Srbe. Grigorije je ovu odluku doneo sam, jer je gazda na svom, ne treba njemu dozvola patrijarha, nije on prekršio nijedan kanon u tom smislu, ali se ovde vidi nejgova bezočnost i da ga je baš briga za tamošnji narod. On se ogrešio o svoj narod. Verujem da će patrijarh razmotriti zahtev Dubrovčana. Crkva, pogotovu manjinska, živi sa narodom, ako sa narodom nema odnos, neće je biti. Poenta jeste - neće Hrvati preći u pravoslavc­e, nego će pravoslavc­i preći u katolike u Dubrovniku - zaključuje analitičar.

„Grigorije je još jednom opravdao titulu vladike koji radi suprotno od onog što propagira patrijarh”, izvor „Alo!” iz

Patrijarši­je

 ??  ?? Vladika biznismen:
Grigorije
Vladika biznismen: Grigorije
 ??  ??
 ??  ?? Poslednja nada Srbima iz Dubrovnika: Patrijarh
Irinej
Poslednja nada Srbima iz Dubrovnika: Patrijarh Irinej

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia