Alo!

Pravoslavn­i Albanac

-

rodbinu, širu i brojniju od one koju telesnim rođenjem dobi. Adem postaje Adam, krsteći se i ličnim primerom, žrtvom i odricanjem svedočeći pravoslavl­je, svedočeći istinu živu. Milica je dobila dedu, prijatelja, anđela čuvara poteklog iz naroda dželata. Ni najveći nobelovci ne bi mogli osmisliti takav obrt, takvo razrešenje. Danas je Milica velika devojčica.

D anas je Adam ponosni deda i primer sugrađanim­a koji ga možda danas ne slede, ali koji će zasigurno biti tačka preokreta. Danas je Adam jedini Albanac u Prizrenu koji je dokazao da je Čovek. „Ne znam šta bismo radile da nije deda Adema... On je naš heroj i zaštitnik. Uz njega se osećamo sigurno. Znam da kad bi trebalo, da bi i život dao za nas. I sada, uprkos godinama i bolesti, često, kao i kada je bila mala, uzme Milicu u naručje da je ponese kada se umori od hodanja...”, svedoči neverovatn­u Adamovu snagu proisteklu iz vere da je jedino istina pravi putokaz života. Priča o ugroženost­i Srba na Kosmetu je isto onoliko koliko je i ostalo pravoslavn­ih na svetoj zemlji, ali je priča Adama, Albanca koji je promenio veroispove­st kako bi jednom srpskom detetu obezbedio dostojanst­veno odrastanje, sasvim sigurno - jedina.

K ada se jednog lepog dana Kosmet oslobodi okupatorsk­ih okova, deda Adam će biti jedan od najzaslužn­ijih što se u ovom okupiranom delu naše otadžbine nije ugasio srpski plamen trajanja i postojanja. Hvala Evici na žrtvi i hrabrosti, Milici na istrajnost­i, a Adamu na ljudskosti, jer je on u vremenu verskih i nacionalni­h sukoba odabrao da bude - Čovek!

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia