Alo!

KURC JE PRAVI LIDER AUSTRIJE

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Sebastijan Kurc (31) izašao je kao pobednik izbora u Austriji. Lider Narodne stranke Austrije (OVP) zahvaljuju­ći pomenutom trijumfu bi mogao da postane najmlađi kancelar u istoriji Austrije, ali sa 31 godinom i najmlađi šef vlade u svetu, međutim, za to će mu biti potrebna koalicija, kako se navodi, najverovat­nije sa desničarsk­om Slobodarsk­om partijom, koja je bila druga po broju osvojenih glasova.

On je ipak ostavio otvoreno pitanje s kim će ući u koaliciju, a nije precizirao ni da li razmišlja o manjinskoj vladi.

- U interesu je zemlje i građana da se što pre formira vlada. Neophodno je da radimo za zemlju, a ja bih želeo da što pre počnemo. Ako predsednik da nama mandat, mi ćemo razgovarat­i sa svim strankama zastupljen­im u parlamentu. Moj cilj je da nađem partnera za sprovođenj­e reformi - naveo je Kurc.

Budući kancelar je odrastao u bečkoj radničkoj četvrti Majdling, kao sin jedinac. Majka mu je nastavnica, a otac inženjer. Sa šesnaest godina je, navodi se, u svom okrugu hteo da

pristupi OVP-U, ali su mu poručili: „Dođi ponovo kad budeš studirao.“Više sreće imao je, navodi se, u organizaci­ji u drugom okrugu. Tamo je brzo napredovao i 2008. godine stao na čelo bečkog podmlatka Narodne stranke (JVP), a godinu dana kasnije

postao je šef omladine stranke na saveznom nivou.

Za potrebe predizborn­e kampanju u Beču 2010. godine unajmio je crni automobil, takozvani „gajlomobil“, i organizova­o žurke pod sloganom „Crno je kul“, a studije prava prekinuo je kada je postao državni sekretar za integracij­u. Kritičare je, navodi se, iznenadio svojim programima za pomoć migrantima. Mesto ministra spoljnih poslova preuzeo je 2013. godine, a sada je u prilici da uđe u istoriju. Pobedu na izborima čestitao mu je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Čestitam ti, poštovani prijatelju, na pobedi i verujem da će odnosi Srbije i Austrije u budućnosti biti još bolji”, napisao je Vučić na zvaničnom Tviter nalogu predsednik­a Srbije.

 ??  ?? Hajnc Kristijan
Štrahe Postaće najmlađi lider jedne zemlje:
Sebastijan Kurc
Hajnc Kristijan Štrahe Postaće najmlađi lider jedne zemlje: Sebastijan Kurc
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia