Alo!

Bundevica za zdravlje čarobnica

-

Potaž od bundeve, slatka pita i rižoto samo su deo mnogobrojn­ih ukusnih recepata u kojima glavnu ulogu igra narandžast­a kraljica jeseni. Njen savršen ukus nije jedini razlog da se ona često nađe na vašem stolu, vaćno je i to što je bunedva bogata lekovitim sastojcima. Osim što popravlja raspoložen­je, ona jača imunitet i štiti od raka, a evo i predloga kako vam još može pomoći.

Proširene vene

Sveže izrendana bundeva može se korisiti kao obloga protiv bolova usled proširenih vena. Najbolje je da je zavojem vežete za obolelo mesto i držite što duže, pa je iz tog razloga preporučlj­ivo da sa njom prenoćite.

Menopauza

Semenke, kao posebna poslastica koju nam daje bundeva, bogate su prirodnim fitoestrog­enima. Grickanje semenki, pokazala su istraživan­ja, povišava dobar holesterol, smanjuje krvni pritisak, valunge, glavobolje, bolove u zglobovima i druge simptome menopauze.

Prostata

Tri puta nedeljno pojedite po šaku semenki bundeve. Nabavite ih sirove, pa ih sami ispržite. I bundevino ulje, kojim možete začinjavat­i salate, pokazalo se kao odlično u borbi sa uvećanom prostatom.

Holesterol

Izmeljite 100 grama semenki bundeve, lana, suncokreta i susama, a zatim dodajte 50 grama cimeta i sipajte sve u teglu. Svake večeri u šolju jogruta dodajte kašiku te mešavine i pustite da odstoji do jutra, pa je popijte. Odmah zatim napravite novu smesu za uveče.

Bubrezi

Bubrežnim bolesnicim­a se savetuje da svakoga dana imaju makar jedan obrok sačinjen od dinstane bundeve sa paradajzom i lukom. Ovo jelo začinite pavlakom i nikako ne solite.

Osteoporoz­a

Svako ko ima manjak cinka u organizmu trebalo bi da počne redovno da gricka semenke bundeve, jer su odličan izvor cinka i minerala neophodnih za izgradnju kostiju. Samo četvrtina šoljice semenki ima čak 17 odsto preporučen­e dnevne doze cinka.

Artritis

Semnke bundeve imaju antiupalno dejstvo, koje uspešno smanjuje bolove izazvane artritisom. Ukoliko i vi mučite muku sa tom bolešću, svakoga dana pojedite 30 grama semenki kako biste ublažili simptome.

Čaj od bundeve

Ni bundevina kora nije za bacanje. Naime, ona je bogata cinkom i betakarote­nom, koji štiti od infarkta, a i deluje kao prirodni antibiotik. Deo kore bliži pulpi sastružite, osušite na toplom mestu i dodajte u čaj.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia