Alo!

Olivera ponovo ume da se smeje

Nakon što je Oliverin otac preminuo od smrzavanja u kartonskoj baraci, porodica sada živi u stanu koji im je ustupila Milica Ignjatović

- Piše: JOVANA NIKOLIĆ jovana.nikolic@alo.rs

Priča o porodici Marković potresla je Srbiju! Sada, osam meseci kasnije, život u kartonskoj baraci pod otvorenim nebom, u šumi, bez hrane, vode, struje i grejanja za malu Oliveru (11) i njenu porodicu - majku Tatjanu, sestru Jovanu

(12) i brata Jovana (16), daleko je sećanje, zahvaljuju­ći ljudima dobrog srca.

Februar mesec 2017. godine

Olja će pamtiti do kraja života, jer su iznenadna smrt njenog oca i nehumani uslovi u kojima je ži- vela naveli njenu učiteljicu Jelenu Šobot da se obrati za pomoć dnevnom listu „Alo!„ koji je svojim apelom uspeo da ujedini građane Srbije.

Zahvaljuju­ći ljudima dobrog srca, ova porodica je dobila krov nad glavom, a ćutljiva, sumorna i bolešljiva Olivera postala je drugo dete.

- Sada je stalno nasmejana, osmeh joj ne silazi sa lica, vesela je, komunikati­vna i otvorena. Kada bi je neko posmatrao sa strane, a da ne zna šta je ovo dete proživelo, ne bi ni pomislio da je prošla takvu golgotu. U početku joj je veoma teško palo odvajanje od šume i od nomadskog života, ali već posle četiri meseca se privikla, pronašla je drugare u novom kraju i sada da je pitate da li bi se ikada vratila, rekla bi - nikada.

Oni su sada potpuno druga porodica, deca redovno pohađaju nastavu, nema više bolesti i gladi. Takođe, moram da napomenem da Olja dosta bolje uči, da napreduje u odnosu na prethodne godine, kada joj životni uslovi nisu dozvoljava­li to - ponosno priča učiteljica Šobot.

Jedina osoba koja im neizmerno fali da bi njihova sreća bila kompletna jeste njihov otac, koji je, podsetimo se, u februaru preminuo u baraci, od posledica smrzavanja i gušenja nakon što je palio vatru kako bi zagrejao svoju porodicu.

- Olivera vrlo malo priča o ocu i trudi se da ne pokazuje koliko joj zapravo nedostaje. Međutim, na dan njenog rođendana bilo joj je veoma teško što tate nema - kaže učiteljica.

Majka Tatjana je presrećna jer su i njena deca srećna, a to joj je, kako ističe, najvažnije.

- Redovno se kupaju, toplo im je, imaju da jedu, stekli su prijatelje, popravili se u školi, veseli su. Za njih živim, za njih bih otišla i na kraj sveta i kada ih vidim nasmejane, srce mi skače od sreće. Hvala svim ljudima koji su nam pomogli i koji nam i dalje pomažu dajući nam stvari, lekove, hranu. Milici za života neću moći da se odužim za ovo što nam je ustupila stan. Ona nas obilazi često i ponaša se kao gost, kao da stan nije njen. Izuzetna žena je to - zahvalno govori Tatjana, kojoj je najveća želja da ima svoj krov nad glavom.

 ??  ?? Baraka ostala u prošlosti Olivera sa
bratom Jovanom i
sestrom Jovanom „Alo!“je bio uz porodicu Marković
kad joj je bilo najpotrebn­ije
Baraka ostala u prošlosti Olivera sa bratom Jovanom i sestrom Jovanom „Alo!“je bio uz porodicu Marković kad joj je bilo najpotrebn­ije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia