Alo!

Pravda i za Srpkinje!

-

I

Srpkinje su silovane u toku rata u Bosni, a ne samo Bošnjakinj­e!

N

e samo da su bile silovane, nego su bile i maltertira­ne na razne druge načine, ali očigledno to nikome na zapadu nije bitno. Pojedinci su stvorili čitav biznis od priče o zlim Srbima i Srpkinjama, a za priče jadnih žena koje su prošle kroz pakao, a nisu pripadnice bošnjačkog ili hrvatskog naroda, očigledno još nema sluha.

U prkos dokazima i svedocima, to i dalje nije tema. Anđelina Džoli, da li si možda čula za Slobodanku Mladić? E pa, to je samo Srpkinja, koja je zbog svog prezimena i porekla maltretira­na 366 dana zajedno sa svojim petnaestog­odišnjim sinom, koji je zbog posledica izvršio samoubistv­o!

S lobodanka je samo jedna od hiljada i hiljada žena koje su maltertira­ne, premlaćiva­ne ili silovane u zarobljeni­štvu samo zato što su Srpkinje ili zato što su u srodstvu sa Srbima. Na zapadu, izgleda, ništa novo! Srbi su ubice, a ostali su mučenici! Očigledno je nekome teško da shvati da su i Srbi žrtve, da je to bio građanski rat u kojem je bilo gubitaka na svim stranama. Zašto je toliko teško saslušati i njih? Zašto se o njima ne snimi film, zašto njihovi mučitelji i oni koji su im to dozvoljava­li nisu u Hagu? Ili makar u lokalnom zatvoru, pošto većina slučajeva ne da nije rešena nego nije ni počelo njihovo razmatranj­e.

H iljade mučitelja i zločinaca slobodno se šetaju, a žene poput Slobodanke treba da sede i da ćute jer su Srpkinje. Njihov bol nije bitan, a i očigledno nije unosan posao. Ne bi se mnogo zaradilo, jer Srbi kao žrtve nisu isplativi. Lakše je da zauvek ostanu zli momci. E pa, samo da znate, i Srbi i Srpkinje su, nažalost, žrtve!

 ??  ?? Nemanja Gavrilov novinar
Nemanja Gavrilov novinar

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia