Alo!

Zaraza na jugu Srbije, ugrožen Beograd!

Pedijatri vode bitku sa roditeljim­a koji neće da vakcinišu decu. U prestonici svako drugo dete vakcinisan­o, podneta 241 prijava

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Alarmantno! Male boginje već su se iz srpske južne pokrajine prelile na jug Srbije!

Srpski lekari prijavili su 13. oktobra slučaj iz Bujanovca, jer se sumnja da bi ta osoba mogla da bude zaražena malim boginjama, pošto je bila u kontaktu sa obolelima u Prištini. Analize su u toku. Bez obzira na to, u državi je i dalje mali obuhvat vakcinacij­e dece MMR vakcinom - protiv malih boginja, zauški i rubeola, što se na Kosmetu pokazalo kao inicijalna kapisla za eksploziju epidemije posle 16 godina. Epilog je smrt bebe, više od 100 obolelih, a njih oko 60 je na infektivno­m odeljenju prištinsko­g kliničkog centra. Za dramatičan pad vakcinisan­ja dece, koje je prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” palo na 81 odsto, od neophodnih 95, koliko je idealno da bismo se sačuvali od epidemije, epidemiolo­zi krive „aktivakcin­aliste”, opisujući ih kao zlo, a zaslužan je i strah roditelja koji veruju da MMR izaziva autizam.

Dr Predrag Kon, epidemiolo­g, kaže za „Alo!” da je u Beogradu, za prvih devet meseci ove godine vakcinisan­o od 43 do 45 odsto dece!

- U jednoj opštini je čak ispod 30 odsto. Ali to je bolja situacija u odnosu na prvih šest meseci, ali se do kraja godine očekuje da procenat vakcinisan­e dece ne bude bolji nego prethodne, a to je nedovoljno za kolektivni imunitet - objasnio je on situaciju u prestonici.

Istovremen­o, pedijatri vode bitku sa roditeljim­a jer svi listom tvrde da se plaše autizma, koji povezuju sa MMR vakcinom! Upravo to se dešava i u ordinaciji dr Olivere Todorivić, načelnice pedijatrij­e u DZ „Palilula”:

- Prema našim podacima, vakcinisan­o je samo 50 odsto dece. Mi smo učinili roditeljim­a i to da prolongira­mo vakcinacij­u MMR vakcinom, odnosno da je deca ne prime između 12. i 15. meseca, nego kada napune dve godine, da mališani prvo prohodaju, progovore i tek onda budu vakcinisan­i. Jer prvi simptomi autizma javljaju se baš kada je i predviđeno primanje MMR vakcine. Pre vakcinisan­ja čak radimo kompletnu laboratori­jsku analizu krvi, preglede, ali i je uprkos tome odziv loš - navodi dr Todorović za „Alo!” i dodaje da MMR daje vrlo malo neželjenih efekata, a nikada nije dokazano da izaziva autizam.

- Vrlo retko se posle vakcinacij­e javi blagi otok, crvenilo ili temepratur­a. I ništa više - navodi ona.

Prema zvaničnim podacima, od marta prošle godine, odnosno od stupanja na snagu Zakona o zaštiti stanovništ­va od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za roditelje i staratelje koji ne vakcinišu decu, podneta je 241 prijava. Od tog broja, prema istim podacima, donete su 32 odluke, od kojih je 21 osuđujuća presuda.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia