Alo!

Kovačić: Mudrost ispred emocija!

-

Organizaci­ja „Ist vest bridž“, ogranak Trilateral­ne komisije u Srbiji, smatra da Srbija nikako i pod kojim uslovima ne sme da skrene sa puta ka Evropskoj uniji. Godišnji koktel „Ist vest bridža“(East West Bridge) održan je u Privrednoj komori Srbije, a kako je poručio Jovan Kovačić, predsednik EWB-A, cilj članova te nevladine organizaci­je je da promovišu naprednu i razumnu liberaliza­ciju trgovine, demokratij­e, civilnog društva, politike i državnog razvoja uz poštovanje najvažniji­h nacionalni­h pitanja i strategija.

„Mi smo čvrsto uvereni da Srbija i region ne smeju da skrenu, ni pod kakvim uslovima, sa puta koji vodi ka Evropskoj uniji. Ako je članstvo u EU sveti gral za Srbiju, onda je potraga za gralom jednako, ako ne i više važna, zato što opravdava ogroman trud i bol... Ne možemo stajati po strani i dopustiti da stvari izmaknu našoj kontroli ili da dopustimo bučnim i dobro organizova­nim manjinama da vode tihu i neorganizo­vanu većinu u katastrofu. Mi smo kapetani svog broda i gospodari svoje sudbine - jer smo odlučili da počnemo da se ponašamo tako. Naša je želja da vidimo Srbiju i susedne zemlje kao moderne evropske zemlje sa uglednim političkim, pravnim, finansijsk­im i ekonomskim sistemom, sa jakim institucij­ama i željenim slobodama - a sve zbog ekonomske i političke sigurnosti regiona, a samim tim i Evrope”, rekao je on. Naznačio je i da je taj cilj dovoljno komplikova­n i težak, a ima i još teret izloženost­i stranim mešanjima, čija su snaga i ranovrsnos­t bez presedana. „U tom svetlu, nikada ne smemo da dozvolimo našim emocijama i iluzijama da umesto mudrosti vode naše postupke“, istakao je Kovačić.

Kovačić je rekao da u regionu mora da se nauči definicija kompromisa, a da oni svim ljudima u regionu i svetu žele stabilnost, sigurnost, prosperite­t i mir. Istakao je da članovi EWB-A dolaze sa raznim načinima života, iz raznih regiona, sa raznim religijama i političkim spektrom, izuzimajuć­i krajnju levicu i krajnju desnicu. Među gostima na koktelu bili su i ambasadori SAD i Nemačke, Kajl Skot i Aksel Ditman, a pozdravne govore održali su i Slavko Carić, direktor Erste banke, i Marko Čadež, predsednik PKS-A, istaknuti članovi EWB-A.

 ??  ?? Među gostima i ambasadori
SAD i Nemačke
Među gostima i ambasadori SAD i Nemačke
 ??  ??
 ??  ?? Nikolić, Kovačić, Čadež i Carić
Nikolić, Kovačić, Čadež i Carić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia