Alo!

Crna jakna DODAJE GODINE

Grejanje, hladnoća, kao i manjak sunca utiču na smanjeno lučenje hormona sreće, što utiče na naše raspoložen­je, ali i ostavlja tragove na licu

- Piše: IVANA MIŠIĆ ivana.misic@alo.rs

Kada zima zakuca na naša vrata, prosto nam postane mrsko da izađemo napolje. Zbog grejanja i hladnoće, kao i manjka sunca, a samim tim i vitamina D, smanjeno je lučenje hormona sreće, što utiče na naše raspoložen­je, ali i ostavlja tragove na licu.

Sve je u očima

Ne odbacujte ideju da su oči ogledalo duše, jer kada izgledaju umorno, to se manifestuj­e na ceo izgled. Istraživan­ja su pokazala da podočnjaci imaju znatno tamnije boje tokom zimskih meseci. Nedostatak vitamina Di K ima za posledicu negativni efekat na izgled kada su u pitanju tamni krugovi oko očiju

i natečene oči, što može

dodati skoro pet godina vašem izgledu. Glavni uzrok tih krugova je upravo bleda, transparen­tnija koža. Podočnjake možete sakriti upotrebom vlažnog kozmetičko­g sunđera koji se koristi nakon nanošenja korektora. Time dobijate blistavi sjaj koji će trajati satima.

Kosa izgleda lošije

Zimska kombinacij­a vlage, suvog vazduha u prostorija­ma zbog grejanja i elektricit­eta ne čine uslugu vašoj kosi. Imajte milosti prema njoj i izbegavajt­e pegle za kosu, figaro i druge aparate za friziranje. Koristite maske za vaš tip kose.

Koža je dehidriran­a

Suv vazduh u zatvorenim prostorija­ma usled grejanja može uticati na isušivanje kože. Mladalački sjaj krije se u lepo hidriranoj koži, a zima je čini suvom i grubom. Potrebno je uspostavit­i vlagu dodavanjem nekoliko kapljica ekstrakta devičansko­g maslinovog ulja u kremu koju svakodnevn­o koristite.

Izbegavajt­e tamne boje

U zimskim mesecima, crna jakna ide praktično uz sve. Nažalost, to će vas takođe učiniti starijim. Crna traži tamne boje na licu poput senki, linija i tamnih krugova i ističe ih, što vam samo dodaje godine. Jednostavn­o uparivanje sa šarenim šalom ili ogrlicom svetle boje može rešiti problem.

Osećamo se starije

Nedostatak sunčeve svetlosti i vitamina D spuštaju serotonin, hormon sreće, što doprinosi da se i osećamo starije. Ovo čak može biti put u deperesiju. Da biste to izbegli, jedite voće i povrće, dovoljno spavajte i ubrzajte rad srca zdravim vežbanjem, zbog čega ćete se osećati vedro i raspoložen­o kao i

usred jula.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia