Alo!

Je kriv što Činjenice miliona €?

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Zorana Mihajlović, ministarka građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture, dozvolila je da se za samo godinu dana državnom budžetu napravi šteta od 10 miliona evra, jer radovi na deonici puta Novi Sad - Subotica, uprkos ministarki­nim obećanjima, nisu zavšeni.

Kompletan put Beograd-subotica, kako je ministarka ranije najavljiva­la, trebalo je da bude gotov još sredinom 2016, a zajedno sa završetkom radova trebalo je da profunkcio­niše i sitem naplate putarine po pređenom kilometru. To znači da bi umesto sadašnjih 120 dinara vozači putarinu na naplatnoj stanici Sirig plaćali 400 dinara.

- Kroz stanicu Sirig dnevno prođe oko 13.000 vozila, a u letnjoj sezoni taj broj dostigne i 20.000. Razlika koju vozila ne plaćaju - zato što radovi na deonici puta Novi Sad - Subotica nisu gotovi, pa sistem naplate putarine po pređenom kilometru ne funkcioniš­e - iznosi oko 240 dinara po vozilu, i to samo ako računamo da su sva vozila putnički automobili, jer za kombi vozila, autobuse i kamione putarina veća, pa je i gubitak veći. Kada se to pomnoži sa brojem vozila na godiš- njem nivou, dobija se cifra od najmanje 1.138.800.000 dinara tvrdi naš izvor.

Međutim, uprkos značajnom kašnjenju i ogromnom gubitku za državu, kraj radova na još jednom ministarki­nom Skadru na Bojani

će sistem Zorana je najavila da

 U novembru 2015.

kilometru na kompletnom naplate po pređenom

biti gotov u junu 2016. putu Beograd-subotica sklopilo

tek je u novembru 2016.

 JP „Putevi Srbije” radova

ponuđača da završetak ugovor sa grupom

bude najkasnije na putu Beograd-subotica

31. 5. 2017. se rok za

doneta je odluka da

 U junu ove godine

za 31. 10. 2017 završetak radova pomera

da će uskoro biti puštena

 Ministarka je najavila

stanica Subotica, a u rad samo čeona naplatna ostale naknadno se ne nazire, a država će zbog toga što resorna ministarka, izgleda, štiti nečiju neodgovorn­ost i dalje ostati uskraćena za prihode od naplate za korišćenje puteva. To je potvrdila i sama ministarka ovih dana, jer je najavila uskoro otvaranje samo čeone naplatne stanice Subotica, a za ostale se ne zna kad će profunkcio­nisati.

Problemati­čno je i to što će se, prema rečima našeg izvora, teret Zoranine neodgovorn­osti svaliti na leđa građana Srbije.

- S obzirom na to da se krajem oktobra ne pušta u rad kompletna deonica, sa svim naplatnim stanicama, nego samo naplatna stanica Subotica, vozači koji idu iz Subotice do Vrbasa plaćaće putarinu kao

da idu do Siriga, umesto po pređenom kilometru, kako je obećavano - napominje on.

Komentariš­ući tu situaciju, profesor Saobraćajn­og fakulteta Milan Vujanić kaže da svako kašnjenje uzrokuje štetu.

- Sigurno da svaki plan koji se ne ispuni izaziva problem, zato se i uzimaju krediti da bi se nešto završilio pre nego što bismo mi mogli da skupimo pare, jer nam to nešto donosi zaradu da se vrati to što smo pozajmili i da još zaradimo. Tako da svako kašnjenje u odnosu na planirano jeste šteta i za društvo, i za državu, i posebno za onog ko upravlja time. S obzirom na to da su putevi vlasništvo države, ona po tom osnovu zarađuje i time održavamo sve puteve u Srbiji, koristeći pare koje dobijamo od naplate putarine na autoputu - komentariš­e profesor.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia