Alo!

Majdan u Beogradu!

-

K ada sam te 2004. godine gledao krvoprolić­e u Ukrajini, poželeo sam da takva sudbina nikoga ne zadesi, ali jučerašnja izjava ruskog ministra Sergeja Lavrova da se „Srbiji sprema Majdan“opet je probudila zle duhove nad Balkanom.

Z ar je moguće da nam neko ponovo sprema krvavi scenario i da će ovoga puta nahuškati Srbe na Srbe, brata na brata, sina na oca, a sve kako bi se vlast promenila? Oduvek je u Srbiji bilo važno ko je na vlasti, te smo se nagledali prevrata i mrtvih ljudi na ulicama Beograda, zbog toga mi zvuči neverovatn­o da u 21. veku, kada se svi, bar deklarativ­no, zalažemo za demokratsk­e vrednosti, neko razmišlja o buni i krvi.

Š ta nude ti dušebrižni­ci koji Srbiji priželjkuj­u Majdan? Žele nam rovove u Beogradu i Srbiji, da beogradska kaldrma pocrveni umesto da procveta, da bulevari postanu granice i da ponovo gledamo tenkove i vodene topove kod Konja.

T akvim se namerama mora stati na put. Nije ovde reč o odbrani vlasti ove ili one, već je apel da se jednom zauvek manemo kamenica, nasilja i seljačkih buna, od toga imamo samo razbijene glave i polomljene kosti, a da se okrenemo budućnosti. Da živimo već jednom kao ljudi, kojima je glavna preokupaci­ja bolji život naše dece, a da vlasti menjam, kao i civilizova­n svet - na izborima, olovkom i papirom.

Z aista se nadam da je ova poruka Lavrova samo pokušaj Moskve da se Srbiji predstavi kao veran prijatelj i da je još čvršće veže za sebe, a da Beograd odalji od EU i Zapada.

Z nam da su velike sile uvek želele da svoju šapu stave na Srbiju, ali hajde jednom da nenasedamo na njihove podvale.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia