Alo!

Hag pre gašenja mora da vrati sve dugove Srbiji!

-

Karmelo Adjijus, predsednik Međunarodn­og krivičnog tribunala za bivšu Jugoslavij­u, boravio je u Beogradu, gde se sastao sa predsednik­om Aleksandro­m Vučićem i premijerko­m Anom Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa Karmelom Adjijusom i tom prilikom je izražena zabrinutos­t Srbije za tretman i zdravlje haških optuženika, a iz tog suda iznete su zamerke zbog neizručenj­a dvoje radikala i angažmana generala Lazarevića.

Predsednik Vučić izrazio je brigu za tretman srpskih zatvorenik­a koji u inostranst­vu izdržavaju zatvorske kazne na osnovu presuda Haškog tribunala, kao i za zdravlje pritvoreni­ka u pritvorsko­j jedinici u Hagu, saopštila je pres služba predsednik­a Srbije. Kako se navodi u saopštenju, Adjijus je zamerio Vučiću što dvoje pripadnika Srpske radikalne stranke nisu izručeni Haškom tribunalu i rekao da je za međunarodn­u zajednicu neprihvatl­jiv angažman generala Lazarevića na Vojnoj akademiji.

Adjijus boravi u Beogradu u okviru završnih poseta zemljama regiona pred zatvaranje tog suda, a predsednik Vučić je ukazao na potrebu da se Republici Srbiji vrati dokumentac­ija dostavljen­a po zahtevima haškog tužilaštva.

Premijerka Ana Brnabić je na pitanje novinara o eventualni­m kritikama iz Haga rekla da bi ona Hagu uputila teže kritike.

Upitala je kako sa njima razgovarat­i o efikasnost­i pravosuđa i o tome koliko traju procesi, budući da je Vojislav Šešelj tamo proveo 13 godina, a onda je oslobođen.

„Ko će da vrati 13 godina života, kako se to nadoknađuj­e”, upitala je Brnabićeva.

Brnabićeva je kazala da je veoma zanima njihovo viđenje kako je to Haški tribunal doprineo pomirenju u regionu, što je, kaže, bila njegova osnovna svrha.

„Ne mislim da je Haški tribunal ispunio svoju svrhu i doprineo pomirenju u regionu, već daljem zaostravan­ju situacije u regionu. Niko ne može da kaže da je Haški tribunal bio objektivan prema svim stranama u sukobu devedeseti­h i mislim da je Srbija najgore prošla i po zbiru broja godina kazni, a i po broju ljudi koji su nažalost preminuli”, rekla je ona novinarima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia