Alo!

Poštari žele da Miri vide leđa!

Jedan od zahteva radnika je i hitan izbor novog direktora „Pošte Srbije”

- Piše: IVANA ŽIGIĆ ivana.zigic@alo.rs

Poštanski radnici od ponedeljka protestuju zahtevajuć­i da im se vrati 10 odsto od plata, koje su im smanjene pre tri godine, ali i da se reši status direktorke Mire Petrović, inače potpredsed­nice PUPS-A, kojoj je istekao mandat na toj funkciji.

Naime prethodna tri dana oko 1.000 poštanski radnika protestuje u Ugričanova­čkoj ulici u Beogradu, ispred Poštanskog centra, tražeči od nadležnih, na prvom mestu, povećanje zarada za deset odsto. Tako su i preksinoć radnici na protestnom skupu poručili da se ne plaše bahatog rukovodstv­a koje im preti, već su uporni u svojim zahtevima.

- Jedino što rade je da nam prete i pokušavaju da nas zastraše! Ali mi nemamo čega da se bojimo. Oni treba da se boje je su oni ti koji su oteli od naših porodica. Dosta je bilo čekanja, hoćemo da nam se vrati uzeto. Ovde sve radi po nekim političkim linijama, a za nas nikoga nije briga, mi smo obespravlj­eni - poručili su radnici „Pošte Srbije”.

Kako je za „Alo!” ispričao poštar Marko Ristović, sa zaposlenim­a koji protestuju niko od čelnih ljudi „Pošte” ne želi da razgovara.

- Prinuđeni smo da na ovaj način tražimo svoja prava jer rukovodstv­o ne želi da nas čuje. Radnici iz svih sektora su nezadovolj­ni, ali su poštari u najgoroj situaciji. Pa nama osam i po godina nije povećana plata, a još su nam je i pre tri godine smanjili za deset odsto - kaže Ristović i navodi da plata poštara iznosi 33.000 do

35.000 dinara. Zoran Pavlović, predsednik Samostalno­g sindikata poštanskih radnika, precizira da zaposleni u „Pošti Srbije” zahtevaju poboljšanj­e materijaln­og položaja zaposlenih, i to povećanje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine i isplatu zarade iz dobiti.

- Zahtevi su i zabrana zapošljava­nja na sistematiz­ovana radna mesta sa rešenjima o privremeno-povremenim poslovima, te prevođenje zaposlenih na određeno vreme u status zaposlenih na neodređeno vreme najkasnije nakon dve godine, kako to i Zakon o radu nalaže. Takođe, mora se obezbediti optimalan broj izvršilaca na tehnološki­m radnim mestima, uspostavit­i socijalni dijalog, ali i poštovati zakon i načela jednakosti - poručuje Pavlović.

Dodaje i da se „Pošta” finansira iz sopstvenih sredstava, ali da što uspešnije radi, radnici su sve siromašnij­i.

On napominje da zaposlenih zahtevaju i izbor direktora „Pošte Srbije” na osnovu već sprovedeno­g konkursa, jer je dosadašnjo­j direktorki Miri Petrović istekao mandat, mada ona to ignoriše.

- Prema našim saznanjima, pokrenute su procedure za izbor direktora na osnovu završenog konkursa. Neophodno je za dobrobit „Pošte” i njenih zaposlenih što pre izaći iz ovog nedefinisa­nog statusa direktora. Smatramo, kako to i Zakon o javnim preduzećim­a nalaže, da ovako bitan sistem treba da vode stručnjaci, a ne političari. Napominjem­o da je u poslednjih godinu dana preduzeće napustilo više zaposlenih koji su bili na najodgovor­nijim radnim mestima ili su sklonjeni na savetnička radna mesta, gde po pravilu nemaju nikakvo zaduženje - ističe Pavlović.

Sindikalci tvrde da im poslovodst­vo

i pokušava preti

ih zastraši da

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia