Alo!

ZA SRPSKO BRAŠNO TAKSA OD 40 EVRA PO TONI TAČI REKETIRA SRBIJU!

-

Na Kosovu je za srpsko brašno uvedena taksa od čak 40 evra po toni, što je skandalozn­o, te je ministar trgovine Rasim Ljajić pozvao vlasti u Prištini da je povuku ili će naša država sprovesti kontramere. Priština je, naime, na brašno iz Srbije uvela takse od 40 evra po toni, te je, prema rečima ministra Ljajića, uložen prigovor kosovskim vlastima, CEFTA i briselskim vlastima.

- Kontramere izbegavamo jer to ne vodi ničemu, ali ako nemate drugi način, morate i to da radite - poručio je Ljajić i dodao da će takse na brašno iz Srbije biti jedna od tema regionalno­g skupa koji danas počinje u Budvi.

- Nijedna zemlja koja ima manje od 10 miliona stanovnika, ukoliko učešće izvoza u BDP-U nije minimum 50 odsto, nema šanse da se ekonomski razvija. Sve zemlje koje misle da se učaure i da na ovakav način štite svoje privrednik­e pucaju u sopstvenu nogu - naglasio je on.

Ministar je napomenuo da je već održan sastanak sa vlasnicima najvećih mlinova na Kosovu koji sarađuju sa mlinarima u Vojvodini i sa srpskim udruženjem „Žita Srbije“, da su upoređene cene i da ne stoji teza prištinski­h vlasti da se niskim cenama pokušava pridobiti tržište.

- Cena brašna je od 197 do 205 evra. Rekli smo im da ćemo morati da primenimo kontramere ukoliko se ova odluka ne povuče. Ne možemo da čekamo dvatri meseca da oni kupe od nas pšenicu, samelju brašno, to brašnio prodaju i onda kažu - povlačimo meru - istakao je Ljajić.

Kako je dodao, Srbija neće odustati od uklanjanja svih vancarinsk­ih barijera sa zemljama u regionu, da se sa BIH radi jedan model kojim će biti identifiko­vane sve vancarinsk­e barijere koje postoje, te da će biti prezentova­no svim zemljama članicama CEFTA. I. Žigić

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia