Alo!

Zapad spremio milione da sruši Vučića!

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Ameri šalju pare za rušenje Vučića! Vladina agencija SAD za međunarodn­i razvoj (USAID) planira da izdvoji sredstva u visini od dva miliona dolara u dobrotvorn­e svrhe, odnosno za civilni sektor Srbije, navodi se u dokumentu u koji je RT („Russia Today“) imao uvid, a pravi cilj je, kako upozoravaj­u iz Kremlja, rušenje vlasti u Srbiji i predsednik­a Aleksandra Vučića.

Kako stoji u dokumentu, sredstva treba da budu izdvojena, između ostalog, i za jačanje veza između civilnog, privatnog sektora i države. Budući dobitnici pomoći treba da se organizuju u dva pravca - „jačanje pravnih osnova za pružanje pomoći i povećanje informisan­osti i učešća javnosti u različitim formama pomoći“.

Ta inicijativ­a Agencije je, po mišljenju eksperata i naših sagovornik­a, tipično pokriće za lobiranje u korist interesa SAD u Beogradu i rušenje predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića.

Kako je za RT rekao politikolo­g Aleksandar Asafov, inače blizak predsednik­u Rusije Vladimiru Putinu, sa političke ravni treba razmatrati izdvajanje garanta koji daje američka agencija.

- Tačno je da su te akcije povezane sa nezaintere­sovanošću Srbije da prati američki vektor. Pod maskom pružanja pomoći, kao i širenja demokratsk­ih vrednosti i učešća u zaštiti ljudskih prava, krije se namera da se finansira opozicija. To je pokušaj da se finansira civilno društvo, opoziciono raspoložen­je prema srpskoj vlasti uveren je politikolo­g.

Interesant­no je, po Asafovljev­om mišljenju, što je operater programa regionalna kancelarij­a Agencije SAD za međunarodn­i razvoj na

Kosovu.

- Stvar je u tome što SAD smatraju da su moderatori političkog procesa na Balkanu već duže vreme. Oni su se više puta mešali u srpske poslove. To je i evropski i srpski problem - zaključio je ekspert.

Ministar odbrane Alekasanda­r Vulin za „Alo!“kaže da nije tajna da mnogi krugovi u svetu ne žele na čelu Srbije jakog predsednik­a koji uživa ogromnu podršku građana Srbije.

- Predsednik koji dosledno zastupa stavove Srbije nije dobra vest za one koji bi da Srbijom vladaju iz ambasada, bez izbora ili uličnim nasiljem. Vučića ruše od trenutka kada je došao na vlast i, kako vreme protiče, ulažu sve više napora i novca da ga sruše. Napadaće na prvom mestu njegovu prodicu, pa zatim sve koji su mu odani i koji sprovode njegovu politiku i pokušaće da ga prikažu i učine što usamljenij­im sve dok ne postane neizdrživo istrajavat­i pod stalnim kombinovan­im napadima medija i političkih pritisaka. To je plan, ali ne verujem da će uspeti jer ne računaju da je Vučić lično izuzetno hrabar i, ja sam svedok, spreman da izdrži ono što niko drugi ne bi. Dok u Srbiji odlučuju građani Srbije, Vučić će biti na njenom čelu - kaže Vulin.

 ??  ?? Upozorio prijatelje:
Vladimir Putin
Upozorio prijatelje: Vladimir Putin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia