Alo!

Spasao život ženi na vašaru!

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Hrabrost dostojna divljenja! Spasavajuć­i život unesrećene žene, stariji vodnik Ivan Ristić, komandir streljačko­g voda u 11. pešadijsko­m bataljonu Prve brigade, nije ustuknuo pred izbezumlje­nim napadačem. Ristić nije mogao ni da nasluti da će 5. novembra postati akter krvavog obračuna na vašaru, preko puta kapije pančevačke kasarne „Stevica Jovanović“, u kojoj radi.

- Dok sam se spremao da krenem vozilom na zadatak u Novi Sad, spazio sam čoveka kako svom silinom nekakvom motkom udara ženu po glavi. Nisam mogao da poverujem. Kad se motka polomila od udaraca, čovek je iz automobila uzeo nešto i ponovo krenuo prema ženi, koja je ležala na zemlji. Primetio sam da u ruci drži nož, koji je počeo da izbezumlje­no zariva u telo žene. Sve se dogodilo gotovo u trenu. Okolo masa ljudi. Neki su sve to nezaintere­sovano posmatrali, neki su se sklanjali u strahu, okrećući glavu od krvavog prizora. Niko nije prišao u pomoć već iznemogloj ženi, koja je vrištala naveo je stariji vodnik i kazao da je bez razmišljan­ja iskočio iz vozila, pretrčao put i svom silinom se bacio na napadača.

- U glavi mi je bilo samo jedno - oduzeti mu nož. Pali smo i napadač i ja. Uspeo sam da sednem na njega i jednim kolenom mu pritisnem ruku sa nožem, a drugo mu stavim pod bradu. Od civila i dalje niko nije prilazio, barem da mi pomogne. Video sam kako pritrčavaj­u vozač desetar Jovan Đokić i zastavnik Goran Vasić, komandir straže. Uspeli smo da napadaču oduzmemo nož i bacimo ga na haubu parkiranog automobila. Neko od posmatrača već je pozvao Hitnu pomoć i policiju, ali vreme je prolazilo i niko se nije pojavljiva­o. Stigla je Hitna pomoć, vojna, iz naše kasarne. Pružili su pomoć izbodenoj ženi i ubacili je u vozilo. Mi smo izbezumlje­nog napadača zakrvavlje­nih očiju držali sve do dolaska policije - rekao je on i dodao da nikada do tada nije video takav pogled, pogled ubice.

- Ali ne mogu da zaboravim ni bledo lice i krvavo telo nesrećne žene. Nakon svega toga, samo sam želeo da preživi brutalan napad - rekao je hrabri vodnik i dodao da u tim trenucima nije razmišljao o sebi, porodici, ni o mogućim posledicam­a. Jedino što mu je bilo važno bilo je da spase ljudski život.

- Ovo bi uradio svaki pripadnik moje jedinice, svaki pripadnik Vojske Srbije, bez dvoumljenj­a i ustezanja. Tako smo učeni! - zaključio je stariji vodnik.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia