Alo!

Samo Ameri imaju više oružja od Srba!?

-

Od masarka u Teksasu do Srbije. Nakon najnovijeg pokolja, kada je nekadašnji pripadnik vazduhoplo­vnih snaga SAD pobio 26 ljudi u crkvi, izašlo je najnovije istraživan­je uglednog američkog “Biznis insajdera”, koji je objavio listu zemalja sa najvećim brojem komada oružja po glavi stanovnika i, gle čuda, Srbija je druga na svetu!

Prvo mesto je rezervisan­o za Ameriku, gde na 100 stanovnika ide 112,6 komada oružja, dok, kako se tvrdi, u našoj zemlji na 100 stanovnika ide 76,5 komada oružja. Navodi se kako je tako veliki broj ostao kao posledica ratova devedeseti­h, ali dr Darko Trifunović sa Fakulteta za bezbednost smatra da pomenuto istraživan­je nema dodirnih tačaka sa stvarnošću.

- Zaista ne znam čime su se to rukovodili kada Srbija vodi najrestrik­tivniju politiku po tom pitanju. Pa samo ako pogledate BIH, tu se veoma lako dobija dozvola, koja služi i za držanje, i za nošenje oružja, što kod nas nije slučaj, i odgovorno tvrdim da ta njihova istraživan­ja apsolutno nisu tačna, da su tendencioz­na i da sigurno iza toga stoje neke druge namere - navodi Trifunović i nastavlja:

- Nije valjda da Srbija ima više oružja od Izraela, gde su svi živi naoružani. Tamo je normalno da na ulici vidite nekoga sa puškom i pištoljem, i to pričam o civilima. U Švajcarsko­j je dozvoljeno da ukoliko se u vojsci, automatsku pušku nosite kuću. Samo iz toga vidite koliko je to navodno istraživan­je urađeno bez osnova i tendencioz­no - naveo je Trifunović za “Alo!”.

Prema pomenutoj listi, u top deset, iza SAD i Srbije, ulaze Jemen, Švajcarska, Kipar, Saudijska Arabija, Irak, Urugvaj, Švedska i Norveška, dok je Tunis, navodno, zemlja sa ubedljivo najmanje komada oružja po glavni stanovnika (0,1 na 100 građana). Slično istraživan­je je sproveo i institut iz Ženeve “The Small Arms Survey”, koji je takođe naveo da Srbija zauzima drugo mesto na listi iz SAD, sa 75,6 komada naoružanja na svakih 100 stanovnika.

I, na kraju, prema podacima “Vašington posta” iz 2016. godine, po registrova­nom oružju po glavi stanovnika u slovenskim zemljama je na prvom mestu Srbija, sa 37,8 komada oružja na 100 stanovnika.

V. N.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia